Modernebb lesz a hulladékgazdálkodás Debrecenben

Az országban példátlan, a szelektív hulladékok válogatására szolgáló optikai válogatórendszer üzemet osztottak ki csütörtökön Debrecenben, az A. K. S. D. Városgazdálkodási Kft. Vértesi úti telepén.

Az új hulladékválogató üzem kialakítása 827 millió forintba került, a beruházáshoz létfontosságú összeget saját forrásból, amellett banki hitelekből fedezték – jelezte az üzemavatón Kardos Marianna, a vállalat cégvezetője.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere közzétette: az későbbi években a település kormányzati támogatással 6,3 milliárd forintból megújítja a megyeszékhely egész hulladékgazdálkodási rendszerét, s a beruházás eredményeként évi 110 ezer tonna hulladék szelektív kezelésére lesz potenciál.

Ennek érdekében már beszereztek 55 és félezer új gyűjtőedényt – tette hozzá.

A polgármester jelezte: az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) kötött megállapodás keretében ebben a hónapban négy elektromos hulladékgyűjtő jármű érkezik Debrecenbe.

A környezettudatos gazdálkodás jegyében három 18 tonnás és egy 20 tonnás elektromos gyűjtőkocsit helyeznek üzembe a településben.

Papp László nagy jelentőségűnek nevezte az A. K. S. D. kezdeményező szerepét a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztésében. Megjegyezte: 2014-ben 2,5 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek szelektíven Debrecenben, az idén ez a volumen meghaladja a 7 ezer tonnát.

A hulladékgazdálkodás korszerűsítése a kormány előtérbe állított törekvése – mondta az avatáson Benkő Tamás, a Miniszterelnöki Kormányiroda jogi- és koordinációs ügyekért, emellett közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára.

Azt mondta, ehhez stratégiai döntéseket kellett hozni, amelyek sorában nonprofit alapokra helyezték a hulladékgazdálkodást, mindent összevetve biztosították a magyar családoknak a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzését.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon minden évben négymillió tonna hulladék keletkezik. Fontosnak nevezte, hogy a körforgásos gazdasági modell – termelés-fogyasztás-újrahasznosítás – térhódításával ne keletkezzen hulladék, s ha ugyan, akkor azt ne szemétként, hanem másodhasznosítású nyersanyagként kezeljék.

Az üzemavatón Kardos Marianna és Virágh László ügyvezető igazgatók felidézték, hogy 1993-ban az országban elsőként alakult meg vegyített szigetelésű hulladéklerakó Debrecenben, a Vértesi úti telepen. Az ott kezelt hulladék sem a földet, sem a vizet, sem a levegőt nem szennyezi – jelezték, ezután a helyi hulladékgazdálkodás fejlesztésének lényeges állomásaiként jelölték meg az állam egyik hatalmas komposztáló telepének kialakítását, a szelektív hulladékgyűjtés és szelekció bevezetését.

“Ma öt éves álom valósult meg, mikor is a kézi szemezgetést kiváltja az országban rendhagyó automata optikai válogatórendszer” – hangoztatta Kardos Marianna.

mti, fotó: Czeglédi Zsolt