Napelemes motorkocsit mutattak be Királyréten

A Királyréti Kisvasúti Pikniken bemutatták a Vili 2. titulussal rendelkező napelemes motorkocsit, mely zéró helyi kibocsátású járműként szállítja a kirándulókat a Márianosztra-Nagyirtás közti szakaszon.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési küldötte a vonat bemutatása előtt közölte, hogy a kormány 2,3 milliárd forintot szavazott meg 2017-ben a börzsönyi kisvasutak fejlesztésére.

Az állam 21 kisvasútjából három rész a Börzsönyben üzemel, Kemencén, Királyréten és Szobon minden évben csaknem 150 ezer ember fordul meg és évről-évre növekszik a vonalak kihasználtsága – tette hozzá az államtitkár. Rétvári Bence kiemelte, a Dunakanyarban a tradicionális vasúti közlekedés is fejlődik. Vác és Szob közt 2019 centrumában jelennek meg az első kétszintes vonatok, és év végére várhatóan a egész személyforgalmat ezekkel bonyolítják.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója kijelentette, a Királyréti Kisvasút idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Az 1950-es évek végéig fa és kő szállítására használt vonal az 1990-es évek második felétől jelentett egyre nagyobb vonzerőt, a Börzsöny ezen részében minden évben félmillió ember fordul meg.

A térség az állam legnagyobb összefüggő lakatlan erdőterülete. A turisztikai igények kiszolgálására az erdőgazdaság kilátót épít a Várhegyen, Márianosztra határában a pálos kolostor romjait teszik látogathatóvá, továbbá látogatóközpont épül Királyréten. Ősszel megkezdődik a királyréti és a kemencei vasút felújítása – ismertette a vezérigazgató.

Ruff János, a Királyréti Erdészet vezetője közölte, hogy a most átadott Vili 2 motorvonatot a Márianosztra-Nagyirtás szakaszra készítették, mely meredek és kanyargós pálya, így a korábbi modell fékrendszerét és a hajtását áttervezték.

A vonat egyidejűleg 32 embert szállíthat, ezáltal a hétköznapi, kisebb látogatószám szállítására gazdaságosan felhasználható. A tetőn található napelem és a lejtős szakaszokon funkcionáló fékenergia visszatáplálás eredményeként egész nap energiapótlás nélkül közlekedhet.

MTI