Napelemes rendszerrel látják el a zalaegerszegi tankerület több iskoláját

Az egész éves áramellátást megközelítően teljesen biztosító napelemes rendszert szerelnek fel a zalaegerszegi, a zalaszentgróti és a lenti járás területén található általános iskolák harmadára.

Kajári Attila hangoztatta: a tankerület 42 iskolája közül 13 intézmény tetején helyeznek el napelemeket. Zalaegerszegen három iskola, Zalalövőn, Pákán, Gellénházán, Bakon, Lentiben, Salomváron, Zalaszentivánon, Nagykapornakon, Teskándon és Pókaszepetken egy-egy tanítási intézmény áramellátását biztosítja az elkövetkezendő időszakokban a modern energetikai rendszer.

Az összesen csaknem 226 millió forintos, a Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP) biztosított pályázati forrásból 1480 napelemet szerelnek fel. Az teljességében csaknem fél futballpályának használható, több mint 2400 négyzetméternyi felület jóvoltából minden évben 407 kilowatt energiát tudnak megtermelni. Éves szinten ezzel a 13 intézmény csaknem egész áramszámlájának összegét, csaknem 20 millió forintot tudnak megtakarítani.

A közbeszerzési pályázat után várhatóan jövő tavaszra, nyár elejére készülhetnek el a napelemes rendszerek – közölte Kajári Attila.

Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő azt nyomatékosította: jó döntés volt az tanítási intézmények állami kezelésbe vétele. Leginkább a kisebb településeknek mivel ezelőtt nem volt elég pénzük az iskolák fenntartására, a napjainkban már egész állami finanszírozás révén viszont mindenütt megmaradhattak az képzési intézmények – tette hozzá.

mti