Napelemparkot építenek Arad megyében

Több mint ezer hektáros napelemparkot építenek Arad megyében a magyar-román államhatár szomszédságában, a befektető küldötte alapján a mezőgazdaságban egyáltalán vagy alig hasznosított szántóföldeken.

A tervezett energetikai beruházás aradi társadalmi vitájáról az Agerpres hírügynökség számolt be. Az Arad megyei önkormányzat által rendezett vitán a beruházó és az érintett önkormányzatok képviselői mellett környezetvédelmi szervezetek képviselői is részt vettek.

Sorin Buliga, a meg nem nevezett beruházó küldötte kijelentette: az épülő napelemparknak döntő hatása lesz Romániai energetikai rendszerére, és jókora mértékben korrigálja ezt követően Arad megye energiabiztonságát.

Kijelentette: a beruházás jól illeszkedik a zöld energiát előtérbe helyező európai trendbe. Olyan szántóföldeken formálják ki a napelemparkot, amelyek mezőgazdasági szempontból alig vagy egyáltalán nem hasznosak.

A beruházó küldötte megerősítette: csaknem hétszáz millió eurós beruházással több mint ezer hektáron alakítanák ki a napelemparkot, amely 700 megawatt energia előállítására tud. A beruházás a magyar-román államhatár szomszédságában fekvő Ottlaka (Graniceri) és Nagypél (Pilu) község területein valósul meg.

Ottlaka polgármestere, Petru Batranut közölte: a beruházás munkahelyeket teremtene, és tetemes bevételeket hozna a községnek. A polgármester alapján egy hasonló spanyolországi beruházás jártasságai azt mutatják, hogy a napelempark telepítése közepette akár 1200 munkahely is létesülhet, a megépült létesítmény üzemeltetését ugyanakkor több tucat alkalmazott végezheti. A polgármester ezelőtt azt közölte: nem nevezheti meg a befektetőket, de közölte, hogy két szélerőműparkkal is rendelkeznek.

Az Agerpres meg nem nevezett önkormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy egy környezetvédő szervezet írásban kifogásolta a napelempark létesítését, arra hivatkozva, hogy a tájon fontos az ürgepopuláció. Ez a kifogás ellenben a társadalmi vita esetén nem került el.

Arad megye önkormányzata február elején hozta nyilvánosságra, hogy társadalmi vitát szervez Ottlaka és Nagypél községek érintett területei területrendezési tervének kidolgozására. A területrendezési terv elkészítése előfeltétele az építési engedély kibocsátásának. A megyei tanács információja alapján a magánbefektető 1079,37 hektáron létesítene napelemparkot a tájon.

mti