Naperőmű-park épült Felsőzsolcánál

Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában, a kilencmilliárd forintba került, évi 20,7 gigawatttóra áram termelésére képes létesítménybe csaknem 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek.

A rendezvényen Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár azt mondta: a kormány szándéka a „tiszta, okos és megfizethető” energia előállítása, az energiaellátás biztonságának erősítése és az energiaszektor klímabarát módosítása is.

A felsőzsolcai létesítmény erősíti az ellátásbiztonságot, szénhidrogén-importot vált ki és villamosenergia-igényt mérsékel, amivel patronálja a fogyasztók energiafüggetlenségét és elősegíti a fenntartható rezsiköltségek biztosítását – tette hozzá.

Kiemelte, hogy az energiafüggetlenség nemzeti szinten csak hosszú távon alakítható ki, legfőképp a megújuló energiaforrások hasznosítása révén.

A fotovoltaikus megújuló villamos energia-termelés részaránya a hazai bruttó termeléshez képest most még csak 0,5 százalékos, ugyanakkor ugrásszerű bővülésre lehet számítani, középtávon a 3000 megawattot megközelítő integrált fotovoltaikus teljesítmény sem tekinthető irreálisnak – mondta az államtitkár.

Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a magyarországi energiapolitika célja, hogy tiszta, okos és megfizethető energiát biztosítson mindenkinek, elősegítve ezzel a dekarbonizált gazdaság megteremtését, az ellátásbiztonság és a versenyképesség erősítését. Ennek része a villamosenergia-szektor zöldítése, a helyi energiatermelés terjedése, a digitális megoldások tömeges bevezetésének lehetősége.

Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési megbízottja arról szólt, hogy a naperőmű gazdaságélénkítő hatással is bír, és több új munkahelyet hoz létre.

Az MVM-csoport idén 110 naperőmű építését kezdte meg megújuló energiatermeléssel foglalatoskodó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. vezérlésével, a cégcsoport egy éven belül a legnagyobb naperőművi kapacitással büszkélkedhető energiatermelő lesz az országban. A hét önálló projekt keretében megépülő erőművek összkapacitása 104,2 megawatt lesz, a megtermelt villamosenergia volumene ugyanakkor minden évben meghaladja a 110 gigawatt órát. Ez a volumen csaknem 50 ezer háztartás, csaknem 100 ezer ember villamos energia szükségletét biztosítja. A beruházási költségek csaknem 35 százalékát uniós forrás biztosítja, 65 százalékát ugyanakkor az MVM-csoport fedezi.

Az átadott 45 hektáros tájékon megépült felsőzsolcai létesítmény tízezer háztartás éves áramfelhasználását fedezi, ehhez hasonló naperőmű-park épül Pakson is.

mti, fotó: Vajda János