Naperőműhöz kapcsolódó energiatároló rendszert fejlesztenek

A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 1,2 milliárd forint pártfogást nyert el a bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító továbbfejlesztett energiatároló modern műszaki megoldás kifejlesztésére – közölte a kft.

Az információ alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium által, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal útján meghirdetett pályázaton elnyert összegből támogatott projekt célja egy modernizált elektrolizáló modern műszaki megoldás, ezt követően egy jókora nyomású hidrogén-palacktöltő rendszer integrációja Magyarország egyik hatalmas naperőművével.

A projekt választ ad arra, hogy mi az ideális villamossági integrációs módszer a naperőmű és az elektrolizáló közt, amely biztosítani tudja a hatékony, stabil és gazdaságos működést.

Szintén kidolgozzák, hogy miként kapcsolható ez a hidrogéntermelő rendszer egy nagynyomású tároló és palacktöltő rendszerhez, az értéklánc továbbvitele érdekében. Ez utóbbi különösen releváns a fenntarthatóság érdekében, mivel a zöld energiával előállított hidrogént tekintélyes nyomású palackokban értékesíteni kívánják – tették hozzá.

Az információ alapján a fejlesztés keretében megalkotnak egy akadémiai és piaci megalapozottságú pilot üzemet, melynek felhasználásával létrejön az a tudás, amit más hazai gazdasági szereplők is hasznosíthatnak.

A technológiai bázis kiépítésén túlmenően a tájék jogi, gazdasági, és iparjogvédelmi hátterének alapos elemzését is elvégzik – tették hozzá.

A partnerek szoros együttműködésével a legkorszerűbb tudományos fejlesztések eredményeit adaptálják és fejlesztik tovább. Ezen túlmenően az integrációval olyan új technológiai megoldások jönnek létre, amelyek pillanatnyilag nem érhetőek el kereskedelmi forgalomban – fogalmaznak a közleményben.

A projekt eredményeképpen kialakulnak a kompetenciák, amelyek a lehetőség szerinti újabb méretnövelést megalapozzák, melyet indokol a naperőművi kapacitások dinamikus növekedése – jegyezték meg.

E folyamatok együttesen hozzájárulnak Magyarország versenyképességéhez a következő konjunktúraciklus esetén, a projekt céljai összhangban vannak a Klíma és természetvédelmi akciótervben megfogalmazott naperőműfejlesztési tervekkel, ezenfelül a Nemzeti energia stratégia egyik fő célkitűzésével, az energetikai innovációban rejlő és a klímaváltozáshoz kapcsolódó gazdaságfejlesztési választási lehetőségek kihasználásával – áll a közleményben.

A március elején indult projekt várhatóan 2023 februárjának végére készül el.

mti