Nemek harca: hány fok legyen az irodában?

A nyári időszakban állandó vita tárgya a kedvező irodai hőmérséklet: miközben a hölgyek gyakran ebben az évszakban is pulóvert visznek magukkal a munkahelyükre, a férfiak részére felüdülést jelent egy klimatizált helyiség. A munka hatékonysága szempontjából sem mindegy, hogy hány fokra állítjuk a termosztátot: egy friss felmérés példának okáért arra mutatott rá, hogy a nők jobban teljesítenek melegebb környezetben.

Nemek alapján is eltérő lehet, hogy milyen környezetben érezzük jól magunkat, sőt, egyes kutatások azt igazolják, hogy munkahelyi hatékonyságunk is múlhat a beltéri hőmérsékleten. Egy németországi vizsgálat eredményei alapján a női agy jobban teljesít magasabb hőmérséklet mellett, ameddig a férfiak hűvösebb környezetben dolgoznak jobban. Ha szeretnénk igazságot tenni az irodai dolgozók egyik legjellemzőbb vitájában, tanácsos áttekinteni, hogy a témában született kutatási eredmények alapján milyen típusú munkához milyen hőmérséklet ideális, és melyik nemnek mik a preferenciái.

A munkáltatónak is hasznot hozhat az ideális klíma

A több mint 500 fős németországi kutatás esetén egy 16 és 32 C közti skálán mérték fel, hogy eltérő hőmérsékleti jellemzők mellett hogyan teljesítenek matematikai, verbális és kognitív feladatokat a résztvevők. Az eredmények alapján a hőmérséklet növekedésével a nők a matematikai és szóbeli feladatokat gyorsabban végzik el, amíg a férfiakra ennek pont az ellenkezője igaz. Mivel a nők hatékonyságának javulása nagyobb mértékű, mint a férfiak teljesítményének romlása, a szakemberek alapján azokban az irodákban, ahol nők és férfiak hasonló arányban dolgoznak, a termosztát magasabbra tekerése teljességében javíthat a társaság mutatóin.

A nem túlhűtött iroda előnyeit alátámasztja az egyesült államokbeli Cornell University kutatása is, amely alapján a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés esetén 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben ezzel szemben a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány mindazonáltal 25 százalékra emelkedett. Ha hiszen valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, ezáltal kevesebb marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a teljesítmény ilyetén csökkenése óránként és alkalmazottanként 10 százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók részére.

Melegben jobb a csapatmunka

A feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a ötletes gondolkodást igénylő munkát végzők részére míg a hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat A magasabb hőmérséklet természetesen nem jelent szaunahőfokot: 27 C felett példának okáért romlanak a matematikai képességek.

A túl meleg is hátráltathat minket

Mielőtt túl magasra tekernénk a termosztátot, vessünk egy pillantást más eredményekre is. A helsinki műszaki egyetem kutatói által 2006-ban végzett vizsgálat arra mutat rá, hogy a legmagasabb termelékenység kb. 22 Celsius fokos hőmérsékletnél válik hozzáférhetővé, 23-24 foktól felfelé ugyanakkor már romlik a dolgozók munkateljesítménye. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a munkatársaknak példának okáért 30 fokos környezetben kell dolgozniuk, a kutatás eredményei alapján 8,9 százalékkal rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint ha 22 fokban tevékenykednének – mindent összevetve így a túlzott meleg sem megoldás a hatékonyság növelésére.

Klímahasználati aranyszabályok

Bár a fentiek alapján azt gondolnánk, hogy könnyed beállítani az ideális irodai hőmérsékletet, nem árt szem előtt tartani egy-két egészségügyi szempontot. „A benti hőmérsékletet folyamatosan a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a zónában, amerre beérkezünk, mindent összevetve van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni” – tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahova a klíma a hideg levegőt fújja, mert még a normál huzatban tartózkodva is játszva megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként elengedhetetlen a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani.

A légkondicionáló berendezés nem kizárólag a komfortérzetünkre van jó hatással, de a hatékonyságot is növelheti, ezáltal mindenképp célravezető odafigyelnünk a helyes klímahasználatra.