Nyolcmilliárdos szennyvíztelep-felújítás indul Pécsen

Nyolcmilliárd forintos forrásból 2021 őszére teljesen korszerűbb lesz a pécsi Tettye Forrásház Zrt. pécsi szennyvíztelepe – hangzott el a baranyai megyeszékhely nyugati határában funkcionáló, 170 ezer ember szennyvizét kezelő létesítményben tartott sajtótájékoztatón.

Goszták Zoltán, a kivitelező Strabag Építőipari Zrt. fő-építésvezetője közölte, hogy a munkálatok elindultak, a 2021 októberére megújuló telephely az aktuális határértékeknél is szigorúbb paramétereknek is meg fog felelni. A korszerűsítés a 2014-ben átadott biogáz üzem kivételével az egész telepet érinti. Kijelentette: teljesen új szennyvíztisztítási vonalat létesítenek, például rács- és homokfogó régiségeket, előülepítő- és úgynevezett biológiai medencéket építenek. A majdani szennyvíztelep 210 ezer ember szennyvizét tud kezelni, csapadékos idő során naponta 55 ezer köbméter, száraz időben 30 ezer köbméter szennyvizet tud ezután fogadni – ismertette Goszták Zoltán.

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) csaknem 7,2 milliárd forintos segedelemével megvalósuló fejlesztés azért is sürgető volt, mert az 1995-ben elkészült telep technológiája elavult, a pécsi agglomeráció bővülése folytán a településből kevesebb, messzebbről, a környező településekről mindazonáltal több szennyvíz érkezik – jegyezte meg Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési megbízottja a találkozón nyomatékosította: a Tettye Forrásház – a hálózatfejlesztésekkel közösen – összesen 20 milliárd forint értékű beruházásokat indít napjainkban. A képviselő utalt arra is, hogy tíz év alatt 20 milliárd forintos megtakarítást eredményezett a pécsieknek, hogy a szolgáltató tulajdonjogát 2009-ben a baranyai megyeszékhely önkormányzata visszavette a korábbi multinacionális vállalattól. Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester elmondása alapján a „grandiózus” korszerűsítésnek hála olcsóbbá és korszerűbbé válik a megyeszékhely működése.

A szolgáltató közölte, hogy a tavalyra vonatkozó pénzügyi kimutatásaik még nem nyilvánosak. 2017-ben a vállalat 5,6 milliárdos nettó árbevétel mellett 12,8 millió forint adózás utáni eredményt ért el.

mti