Ökoturisztikai centrum épül a szlovákiai Karván

Ökoturisztikai centrum épül a szlovákiai Karván, a Duna Komárom környéki szlovákiai oldalán ez lesz az első ilyen beruházás; a látogatóközpont 2022-re készül el a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program INTERREG pályázatának segítségével – közölte sajtótájékoztatóján a Dunamente TDM.

A sajtóközleményben kiemelték, hogy a szlovákiai Dunamente térség aktív turisztikai centrumának tekinthető Karva a kúriák, kastélyok falva volt egykor. Az egyik kúria felújításával épülhet fel az az ökoturisztikai centrum, amely az elképzelések alapján 2022-ben nyithatja meg a kapuit.

Hiánypótló a beruházás, mivelhogy Komárom környékén a Duna szlovákiai oldalán pillanatnyilag nincs hasonló, 21. századi interpretációs modern műszaki megoldást alkalmazó ökoturisztikai létesítmény, amely a Virtuális valóság, a Leap motion és másfajta speciális szerkentyűkkel viszi közelebb a látogatókhoz a térség természeti adottságait, és szemlélteti az ember helyének sok évszázados változásait a tájban – fogalmaznak.

A cél, hogy a látogatóközpont a térség öko- és aktív turisztikai központjává váljon, ahol a érdeklődők információkat kaphatnak, összeállíthatják a saját bakancslistájukat, amihez szükség során túra- vagy idegenvezetőt, a kenutúrákhoz szakvezetőt, más esetben audioguide-ot (hangos tárlatvezető eszközt), vagy térképet is biztosítananak.

A Dunamente élményei, a tájék látnivalóinak a jegyei együttes csomagként megvehetők lesznek a szlovák és a magyar oldalon is.

Karva Lábatlannal szemben, az Eurovelo 6 útvonalon van, félúton Révkomárom és Párkány közt a Duna szélén, kerékpárral és komppal is megközelíthető, a települést évről évre több szlovákiai és magyar turista keresi fel – írják a közleményben.

mti