Országos elektromosautó-töltő hálózatot épít ki az Aldi és az E. On

Országos elektromosautó-töltő hálózatot épít ki az Aldi Magyarország Táplálék Bt. és az E. On Hungária – jelentették be a vállalkozások képviselői az első töltőpont átadásán Nyíregyházán.

Bernhard Haider, a kereskedelmi üzletlánc cégvezetője hangoztatta: múlt évben kötöttek együttműködési megállapodást a hálózat kiépítésére, a töltőoszlopokat 123 magyarországi Aldi-üzlet parkolójában helyezik el.

A fejlesztés eredményeként 75 településben 360 új elektromosautó-töltőpont létesül, ezzel egyharmadával emelkedik a Magyarországon rendelkezésre álló töltőhelyek száma – ismertette Tóth Béla, az E. On igazgatósági tagja.

Közölte, Magyarországon 2018-ban 1284 elektromos gépkocsit helyeztek forgalomba, ez önmagában annyi, mint Csehországban és Lengyelországban együttvéve.

A hálózatba az elképzelések alapján Szolnokot, Debrecent, Pécset, Székesfehérvárt, Veszprémet, Győrt és Sopront is bekapcsolják; ez a nyár közepéig újabb tíz töltőoszlopot jelent.

Az E. On közlése alapján az Aldi áruházaknál kialakított töltőoszlopoknál költségmentesen lehet tölteni az elektromos járműveket. Az energiavállalat tervei alapján 2019 végéig kidolgozza azt a rendszert, amely a közterületi elektromos töltőit az otthoni töltési lehetőséggel vegyíti.

A két társaság együttműködése a töltőhálózat kiépítésére és üzemeltetésére tíz évre szól és újabb öt évvel meghosszabbítható.

Az E. On Hungária csoport több mint ötezer főt foglalkoztat és Magyarországon összesen 2,6 millió partnere van. A társaság éves nettó árbevétele 2017-ben 401,2 milliárd forint volt az előző évi 395 milliárd forint után.

A nyilvános cégadatok alapján az Aldi Magyarország Élelem Bt. 2017-ben 170,2 milliárd forint, 2016-ban mindazonáltal 134,1 milliárd forintos árbevételt realizált, adózott eredménye tavalyelőtt 252 millió forint, 2016-ban mindazonáltal 2,3 milliárd forint volt.

mti