Otthonunk fűtése a saját „napunkkal”

Az infrapanelek az infrafűtési megoldások egyik legkedveltebb eszközei. Az infrapanel egy elektromos árammal funkcionáló, infravörös sugarakat sugárzó, ezáltal a Naphoz hasonló működési elvvel büszkélkedhető produktum. Sikerének oka a villámgyorsan elérhető kellemes hőérzet, az mértéktartó használat és a gazdaságos üzemeltetés ténye.

Az infrapanelekről javarészben

A hagyományosnak tekinthető konvektoros, padlófűtéses, radiátoros fűtési megoldások az adott helyiségben található levegő felmelegítésével érik el a kívánt szobahőmérsékletet. Ezzel szemben az infrapanelek a helyiségben látható élőlényeket, és a hőfelvételre képes tárgyakat melegítik fel. Ezek az élő szervezetek és tágyak ugyanakkor a szoba levegőjének is továbbadják a hőt (a Nap is hasonló módon melegíti fel az előlényeket, a földet, a vizeket, amik aztán továbbadják a levegőnek a hőt). Ennek eredménye egyrészt az, hogy mi, emberek sokkal hamarabb érezzük az infrafűtés melegítő erejét, másrészt ugyanakkor mivel nem feleslegesen a levegőnek nyújtja át a meleget az infrapanel mindent összevetve 2-4 fokkal alacsonyabb szobahőmérséklet mellett érjük el ugyanazt a kellemes, komfortos hőérzetet. Így tekinthető gazdaságosnak az infrapanelfűtés.

Az infrapanel fűtés előnyei:

  • könnyed beszerelés
  • más fűtésrendszerekkel szembeni alacsony kiépítési költség
  • tudatos használat mellett, más, gáz alapú fűtésekkel szembeni gazdaságosság
  • beindítás utáni azonnali kellemes hőérzet
  • nem a levegőt fűti, mindent összevetve nem keveri a port
  • az infravörös sugárzás pozitív élettani hatása
  • főfűtésként és kiegészítőfűtésként is hasznosítható
  • napelemes fűtéssel összekapcsolva környezetbarát, megújuló energiára épülő fűtési alternatíva.

Az infrafűtés kialakítása

Az infrapanelek az elektromos energiát formálják keresztül hővé. Az infrapanel csaknem 7-10µm közti hosszúhullámú infravörös sugárzást bocsát ki, mely közel azonos a Nap által kibocsátott sugárzási tartományával. A Nap által kibocsátott sugárzás lebontható fényre, ultraibolyasugárzásra és infrasugárzás. Ezekből az infrapanelek csak utóbbi sugárzására képesek.