Tények és tévhitek a klíma okozta
legionárius betegségről

A klíma berendezések üzemeltetői sok esetben elmulasztják annak szakszerű tisztítását és karbantartását, míg mások rettegnek a klíma okozta legionárius betegségtől. Mi az igazság, mire kell ügyeljünk?

A legionárius betegségről röviden

A legionárius betegség (legionellosis) a Legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozók által terjesztett fertőző betegség. Az esetek tekintélyes hányadában a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt megtalálható vízi organizmus, mely 25 C és 45 C közti hőmérsékleten tud növekedni. Ez a széles körben előforduló baktérium veszélyt csak olyankor tud jelenteni, ha a legionellát magába foglaló vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, akkor az influenzaszerű tüneteket követően az ember ellenállóképességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhat.

A legionellák által okozott emberi megbetegedéseket összefoglaló néven legionellózisnak nevezik, és két elkülöníthető formája van: a Pontiac-láz vagy Lochgoilhead-láz és a legionárius betegség.

A legionárius betegség vezető klinikai tünete a tüdőgyulladás, amely magas lázzal és változatos extrapulmonális tünetekkel társulva gyakran életveszélyes állapot kialakulásához vezet. A betegség jelei a láz, hidegrázás és köhögés, ami lehet száraz vagy hurutos. A betegség 2-10 napos lappangási idő után influenzaszerű tünetekkel kezdődik, ezután 12-48 óra múlva hidegrázás, magas láz és fokozódó erősségű, száraz köhögés jelentkezik. A 2-3. naptól kezdődően a tüdőgyulladás tünetei dominálnak. Kialakulhat nehézlégzés is. Gyakori tünetek a fejfájás, a fáradékonyság, az étvágytalanság, a szédülés, a hasmenés és a hányás. A legionárius betegségből gyógyult betegek még hónapok múlva is gyengeségről, fáradékonyságról panaszkodhatnak. A diagnózist megnehezíti, hogy a legionárius megbetegedést nehéz elkülöníteni másfajta tüdőgyulladástól. Mindössze a röntgenkép alapján a legionárius betegség nem azonosítható; másfajta tesztek elvégzése is létfontosságú a diagnózis felállításához.

A nem-tüdőgyulladásos Pontiac-láz forma esetében a betegség influenza-szerű tünetekkel jár, a betegek izomfájdalmat és lázat tapasztalhatnak a tüdőgyulladás jelei nélkül. Ezen betegek többnyire 2-5 nap alatt mindenféle beavatkozás nélkül meggyógyulnak, halálos kimenetelű megbetegedést még nem írtak le.

A Legionella-fertőzés fokozott veszélyének vannak kitéve a mérsékelt védekezőképességű személyek és az idült alapbetegségben szenvedők. Hajlamosító tényező az 50 évesnél magasabb életkor, a férfi nem, az erős dohányzás, az alkoholizmus, továbbá eltérő intenzív osztályon történő kezelést igénylő állapotok. Gyermekek és fiatal felnőttek ritkán érintettek.

A legionellák a kórokozót terjesztő közegekből három eltérő mechanizmussal juthatnak az emberi szervezetbe: belégzéssel (inhaláció, ez a leggyakoribb), félrenyeléssel (aspiráció) ezenfelül direkt kontaktus útján. A fertőzés emberről emberre nem terjed.

Klíma tisztítás és fertőtlenítés

Klíma tisztítás és fertőtlenítés

A klíma és a legionárius betegség

Legionella batériumot tartalmazó levegő az épített vizes környezetekben mindenhol kimutatható: használati vízrendszerek, hűtőtornyok, pezsgőfürdők, szökőkutak, permetezők, kerti locsolók, nagynyomású vizes tisztítók, tűzoltásra alkalmas sprinkler rendszerek, párásítók, fogászati székek és lélegeztető szerkezetek is lehetnek a kórokozót terjesztő közegek a nem megfelelően installált, üzemeltetett, és/vagy karbantartott klímaberendezések mellett. Egy komoly lehetséges veszélyforrás a nem megfelelően fertőtlenített és karbantartás nélkül üzemeltetett – főképpen nedves hűtési technológiával üzemelő – központi légkondicionáló berendezések használata.

A megbetegedés jelentősége azért figyelemre méltó, mert a halálozási aránya rettentően magas, 10-30% közötti érték!

A különféle, az épített vizes környezetekben a legionellák szaporodását befolyásoló tényezők közül a víz hőmérséklete a legjelentősebb. A L. pneumophila ideális szaporodási hőmérséklete 32-42 C közt van. Használati melegvíz-rendszer tekintetében a egész rendszerben 60 C-nál folytonosan magasabban tartott használati melegvíz hőmérséklet és a végkifolyókon 55 C-nál melegebb víz jelentősen csökkenti a Legionella spp. növekedését és kimutathatóságát.

Légkondicionáló berendezés használata során feltétlenül fertőtlenítendő a berendezés párásító szekciójának víztartálya, amennyiben hideg víz porlasztásával üzemel. Háztartási klímáknál nincs víztartály, itt a légcsatornákat, illetve a hőcserélő felületeket kell tisztán tartani. Ezeken ugyanis a normál használat során páralecsapódás alakulhat ki, amely megteremtheti a nedves közeget a baktérium szaporodásához.

Megjegyzem, hogy nincs ok pánikra, az ilyenfajta Európai átlagos megbetegedés 11 fő / egymillió lakos. Ugyanakkor ez egyben azt is jelenti, hogy ez a betegség felelős évente 550-1650 ember haláláért csak a mi kontinensünkön. Aki klímát használ, annak ezzel tisztában kell lennie, főleg, ha idősek vagy beteg emberek is vannak a családban.

A klíma tisztítása és fertőtlenítése házilag is egyszerűen elvégezhető minimális anyagi és időbeli ráfordítással. Ne ezen spóroljunk!

Klíma tisztító szakember gomb

forrás: Wikipedia