Térkő a jobb klíma érdekében

Bejegyzés dátuma: Szerző:

Mi a térkő?

Modern, beton alapú térburkoló. A térkő számos fajtája létezik, de a térkövek közös tulajdonsága, hogy cement, vagyis beton alapúak. A betonhoz különféle adalékokat adnak, amely a beton keménységét, tartósságát és megjelenését egyaránt képes befolyásolni.

A térkő alakja, formája, vastagsága, de még a színe is nagymértékben változhat, általában egy-egy gyártó termékére jellemzően. Ezek mellett a modern térkő rendelkezik ún. kopóréteggel. Ez tömörebb és esztétikusabb megjelenésű, mint a térkő egyéb, magbeton része, ami érthető, hiszen a térkőből csak a kopóréteg látszódik a beépítés után.

A térkő mérete a kezelhetőséget szem előtt tartva 4-5 cm-től az egy méteres méretekig terjed általában. A vastagsága jellemzően 4-12 cm közötti, de ritkábban más méretek is előfordulhatnak. Míg a térkő szélessége és hosszúsága inkább a megjelenését befolyásolja, addig a vastagság a terhelhetőségét képes jelentősen meghatározni. A normál, gyalogos, otthoni vagy kerti felhasználásra tökéletesen megfelel a 4-6 cm vastagságú térkő. Ugyanakkor a járműforgalomhoz már inkább a 8-12 cm-es vagy még vastagabb térkő javasolt.

A térkő betongyártó üzemekben készül, vibrációs tömörítéssel. A megadott beton mixtúrát egy sablonba öntik, majd a vibrációs gépsor tömöríti a megfelelő állag eléréséig. Ezt követően a térkő érlelődik, azaz szárad.

A szakszerűen érett térkő raklapokra kerül, melyek készen állnak a szállításra és telepítésre.

Milyen előnyei vannak a térkőnek?

A térkő anyagában tömörített beton mixtúra, amely kedvezőbb fizikai jellemzőkkel bír, mint más, hagyományos térburkolók. Klíma szempontjából fontos, hogy a térkő kevésbé melegszik át, mint a sima beton vagy aszfalt felületek. Ennek köszönhetően a térkő klímája nyáron is kedvezőbb, közelebb áll a természetes felületekhez. Ugyanakkor sima, masszív, teherbíró réteg.

A kertünk klímájára gyakorolt kedvező hatása mellett a térkő nem gátolja teljes mértékben a csapadékvíz elvezetését. A térkő fugáin keresztül ugyanis képes levezetni a víz egy részét a talajszint alá. Erre a sima beton vagy aszfalt burkolat nem képes, ott külön megoldást kell kialakítani a vízelvezetésre.

További előnye a térkőnek, hogy kedvező teherátadással rendelkezik. Azaz, terhelhetőbb és hosszú távon sem változik a szerkezete. Nagyon igénybe vett területekhez léteznek speciális térkövek, mint pl. a Behaton, amelyet későbbiekben részletesen is bemutatunk.

Felhasználói szemmel nézve a térkő csökkentett csúszásveszéllyel rendelkezik. A térkő kissé érdes kopórétege jó tapadást biztosít, legyen szó akár cipőről, akár gumiabroncsról. Ugyanakkor ez a kopóréteg a minőségi térkövek esetében ellenálló, így akár évtizedekig élvezhetjük előnyeit.

A vibrációs, tömörítési eljárásnak, valamint a sarkított éleknek köszönhetően a térkő elemei egyenként is nagyon ellenállóak. Nem csorbulnak, nem törnek el könnyen, hosszú élettartamot kínálva.

Gyakran elfelejtjük megemlíteni, de szintén a térkő előnyeit gyarapítja, hogy akár házilag is telepíthető, illetve felszedhető. Akárcsak az a tény, hogy a felszedett térkő újra felhasználható anyagveszteség nélkül. A meglévő térburkolatunkat áttelepíthetjük, kiegészíthetjük vagy átvariálhatjuk, ha úgy tartja kedvünk.

A kopórétegről esett már szó. A térkő ezen rétege akár színezhető is, amely a különféle formájú térkövekkel kombinálva, megjelenésében végtelen számú mintázatot eredményez. Ezt sem szabad kihagyni a térkő előnyeinek felsorolásából.

Főbb típusok

Téglatest vagy Dominó térkő

A legismertebb térkő a Dominó térkő. Egyenes széles egy téglatestet formáznak. Méretei 10x20x6-8 cm körüliek.

Általános igénybevételhez tökéletesen megfelel a Dominó térkő, ráadásul a téglatest formájának köszönhetően variálható a mintázata is. Ehhez még hozzájön a színek kombinálása, amivel még inkább igényeinknek megfelelően alakíthatjuk.

Vitép Dominó térkő agyag 20×10×6 cm

Vitép Dominó térkő agyag 20×10×6 cm

Hullám térkő

A Hullám térkő szintén ismert, kedvelt és elterjedt térkő választás. Nagyon hasonlít a Dominó térkőre, de a szélek nem egyenesek, hanem hullámvonalban futnak, legalábbis a vízszintes szélek. A hullámvonal úgy van kialakítva, hogy a Hullám térkövek egymáshoz illeszthetők legyenek, egységes mintázatot kialakítva.

A Hullám térkő méretei alapesetben szintén 10x20x6-8 cm körüliek. Valamint a Hullám térkövek lerakott mintázata is alakítható formailag csakúgy, mint színváltozatokban.

Vitép Helia hullám térkő sárga 24×12×6 cm

Vitép Helia hullám térkő sárga 24×12×6 cm

Rendszer térkő

A rendszer térkő még több lehetőséget kínál. A rendszer térkövek ugyanis több, általában három, eltérő méretű, ugyanakkor egymáshoz jól rendszerbe illeszthető térkőből áll. A rendszer térkő még több lehetőséget kínál a térburkolat mintázatának kialakítására, és akárcsak a többi térkő esetében, a rendszer térkőnél is választhatunk színt vagy színeket.

Vitép Dubai rendszer térkő antracit 15×7,5-15-22,5×6 cm

Vitép Dubai rendszer térkő antracit 15×7,5-15-22,5×6 cm

Behaton vagy kutyacsont térkő

Kialakítását tekintve a Behaton térkő az alapja a legstabilabb térkő burkolatoknak. A Behaton térkő ugyanis kutyacsont alakú. Ezeket letéve, a térkövek egymásba kapaszkodnak, így még kimondottan nagy terhelés esetén sem tudnak elmozdulni az elemek.

A Behaton térkő éppen ezért inkább erős gépjármű-forgalommal rendelkező területek térköve.

Ebből a típusból is léteznek különböző vastagságú és színű térkövek, amelyek nem csak technikailag, de esztétikailag is széles felhasználhatóságot biztosítanak a Behaton térkő számára.

Vitép Behaton térkő (kutyacsont) vörös 20×16,5×8 cm

Vitép Behaton térkő (kutyacsont) vörös 20×16,5×8 cm

Járdalap

A járdalap, mint a neve is mutatja, elsősorban gyalogos forgalomra gyártott térkő. Az előbbi termékektől kicsit nagyobb méretekkel rendelkezik. A járdalap általában 40x40x6 cm-es.

Ez tökéletesen alkalmassá teszi a járdalapot a hétköznapi felhasználásra, ugyanakkor járműforgalomhoz nem javasolt.

A járdalap is rendelkezik színes változatokkal, ami segít, hogy olyan legyen a kertünk, amilyennek tényleg szeretnénk.

Vitép Jupiter járdalap terrakotta 40×40×6 cm

Vitép Jupiter járdalap terrakotta 40×40×6 cm

Gyephézagos lap vagy gyeprácsos térkő

Ugyancsak ismert a Gyephézagos lap vagy Gyeprácsos térkő, amely megjelenésében jelentősen eltér egy átlagos térkőtől. A Gyephézagos vagy Gyeprácsos térkő, a nevének megfelelően, olyan térkő, amely helyet ad a gyepnek is.

Ennek köszönhetően a Gyephézagos lap gyeprácsokat alakít ki, megfelelő stabilitással, ugyanakkor a zöld felület látványával. Mintegy kompromisszum, a Gyeprácsos térkő elsősorban olyan helyekre javasolt, ahol fontos a térburkolat és a zöld területek megfelelő aránya.

A Gyephézagos térkő további előnye, hogy a többi térkőhöz képest még kedvezőbb klímát biztosít, tekintve, hogy kevésbé melegszik fel. Ráadásul a felületre hulló vizet teljes egészében képes elvezetni.

Vitép Gaia gyephézagos lap szürke 60×40×10 cm

Vitép Gaia gyephézagos lap szürke 60×40×10 cm


Bármelyik térkő is lesz a választásunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem csak stabil és jó megjelenésű térburkolatot kapunk, de a terület klímája is kedvezőbb lesz.