Tippek a hőség ellen: mindent összevetve hűtsd le magad és a lakásod okosabban

A hűvös május után elemi erővel robbant be a nyár, és bár pár napra felüdülést hoz egy-egy hidegfront, a meleg bizony igencsak megnehezíti a mindennapokat – gondoljunk csak a munkára vagy az alvásra. A hőségben ennek köszönhetően előszeretettel nyúlunk a klíma távirányítója után, és bár a hideg jól esik, másnap gyakran fájó torokkal, tüsszögve ébredünk. Az LG most összegyűjtötte, milyen technikákkal hűthetjük le okosan lakásunkat, és kerülhetjük el a nyári megfázásokat úgy, hogy közben még a villanyszámlán is spórolunk.

Lakóhelyünk hűtésére több megoldást választhatunk: vásárolhatunk légkondicionáló berendezéseket, eltérő ventilátorokat, de természetes technikákkal is tehetünk azért, hogy lakóhelyünk hűvös maradjon. Az igazán egészséges és energiahatékony eredményért ezeket a módszereket kombinálhatjuk is, mindemellett azért is sokat tehetünk, hogy a hőérzetünk jobb legyen.

Klímahasználat energiahatékonyan

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma alapján beltéren a nyári hónapokban nem tanácsos 25,5 fok alá állítanunk a hőmérsékletet, ha nem szeretnénk kiugró villanyszámlákat kézhez kapni. Meghatározó tudnunk, hogy minél magasabbra állítjuk a beltéri hőmérsékletet, annál kevesebb energiát használunk el – amint merthogy a kinti hőmérséklet emelkedik, klímánk mind gyakrabban dolgozik azért, hogy szinten tartsa a beállított hőfokot. Energiatakarékosabbak lehetünk azzal is, ha a távollétünkben magasabbra állítjuk a lakóhely belső hőmérsékletét, merthogy ilyenkor felesleges dolgoztatni a szerkezetet. Ha okosfunkciókkal felszerelt klímát választunk, a mobilunkról is menedzselhetjük lakóhelyünk hőmérsékletét – akkor is, ha éppen a munkahelyünkön vagyunk.

Mindent összevetve ne fázzunk meg a klímától

Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője alapján a benti hőmérsékletet állandóan a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a zónában, hova beérkezünk, ezáltal van ideje a szervezetünknek alkalmazkodni a hideghez. „Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, amerre a klíma a hideg levegőt fújja, ugyanis még a normál huzatban tartózkodva is gördülékenyen megfázhatunk” – tette hozzá. Az egészségünk szempontjából kardinális az is, hogy rendszeresen tisztítsuk, cseréljük a klímánk szűrőit, és a szezonok közt a beltéri és a kültéri egységet is ellenőriztessük.

Akár 4 fokot is nyerhetünk ventilátorokkal

A ventilátorok nem hűtik, csak keringetik a levegőt, így teljesen nem tudják kiváltani a légkondicionálókat, de sokat segíthetnek komfortérzetünkön klíma hiányában, továbbá kiegészíthetik a klímahasználatot. Mennyezeti ventilátorok során ajánlott odafigyelni arra, hogy a lapátok merre mozognak: a nyári hónapokban az óramutató járásával ellenkező irányban kell forognia a lapátoknak, merthogy mindent összevetve a gépezet a levegőt felfele nyomja, ezzel hűvös, szellős érzetet létrehozva. Ventilátorok igénybevételével a levegőt akár 4 fokkal is hűvösebbnek érezhetjük a lakóhelyben.

A lakóhely hűtése természetesen

A nyári hónapokban egy-két szerény, természetes eljárással is hűthetjük otthonunkat. Az árnyékolók, sötétítőfüggönyök a napsütéses órákban sokat segíthetnek abban, hogy ne melegedjen fel túlzottan a lakóhely. Éjszakára ajánlott a légkondi helyett az ablakokat választanunk: húzzuk el a függönyöket és nyissuk ki az ablakokat, reggel ugyanakkor zárjuk be az ablakokat és húzzuk be az árnyékolókat, hogy bent tartsuk a friss, hűvös levegőt. Ettől függetlenül természetesen nap közben is ajánlatos szellőztetnünk, tudniillik a klíma és a ventilátor sem szolgál friss levegővel. Örök hőség során, 4-5 forró nap után viszont a falak átforrósodása folytán tényleges megoldást hosszú távon a légkondi biztosíthat a hőmérséklet mérséklésére. Pompás nyílászárók ugyancsak sokat segítenek abban, hogy lakóhelyünk ne melegedjen fel szélsebesen. A tűzhely, sütő, hajszárító és másfajta hőtermelő szerkezetek használatát tetejébe ajánlatos a hűvösebb órákra hagyni.

Trükkök, amivel lehűthetjük magunkat

Ha nincs otthon légkondink és a ventilátor sem bizonyul elégnek, a nagy melegben pár természetes eljárással is lehűthetjük magunkat. Ha példaként egy percen át hideg vizet engedünk a csuklónkra, vizes törölközőt teszünk a nyakunkra vagy veszünk egy hideg zuhanyt, egyből simán koncentrálunk ezt követően a munkára. Éjszaka nagy segítségünkre lehet, ha selyem, szatén vagy tiszta pamut anyagból készült ágyneműben alszunk – ezekben nem lesz olyan melegünk, mint a flanel vagy poliészter huzatokban. Ne feledjük, hogy a komfortérzetünk egyik óriási kulcsa, hogy a hőségben vesztett folyadékot visszapótoljuk, azaz sok vizet igyunk! A hideg italok fogyasztása ezenkívül a testünket is hűti.