Titokzatos rádiókitöréseket észleltek a mélyűrből

Egy távoli galaxisból érkező titokzatos rádiókitöréseket észleltek csillagászok egy kanadai teleszkóp hozzájárulásával, ám a rádióhullámok precíz természetét és eredetét egyelőre nem sikerült meghatározni – írja a BBC hírportálja.

Az észlelt 13, úgynevezett sebes rádiókitörés (Fast Radio Burst, FRB) közt egy szerfelett szokatlan, ismétlődő jelet is azonosítottak a szakemberek, akik alapján utóbbi ugyanabból, a Földtől nagyjából 1,5 milliárd fényévnyire található forrásból származik.

A Nature című akadémiai folyóiratban publikált tanulmány alapján ilyen jelenséget mostanáig mindössze egyetlen egyszer, egy másik teleszkóppal észleltek.

„Tudva, hogy van még egy ilyen, arra enged következtetni, hogy több is lehet odakint” – mondta Ingrid Stairs, a vancouveri Brit Columbia-i Egyetem asztrofizikusa. Közölte még: „ha, még több ilyen ismétlődő jel és forrás áll rendelkezésünkre a tanulmányozásukhoz, akkor képesek lehetünk megoldani a kozmikus kirakóst azzal kapcsolatban, hogy honnan származnak ezek a jelek, és mi okozza őket”.

A nyugat-kanadai Brit Columbia tartománybeli Okanagan-völgyben fedezhető fel CHIME obszervatórium négy darab, 100 méteres antennája az egész északi égboltot átfésüli naponta.

A mindössze előző évben beüzemelt teleszkóp rögvest észlelte a 13 szélsebes rádiókitörést, köztük az ismétlődőt is.

A csillagászok kicsivel több mint tíz éve ismerik a rövid vagy szélsebes rádiókitöréseket. Ezek nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, amelyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak. Egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton.

Forrásukról nagyon sok elmélet született: a villanások egy szerfelett erős mágneses mezővel ellátott, szélsebesen forgó neutroncsillagból, két neutroncsillag összeolvadásából vagy nagy tömegű fekete lyukaktól származhatnak. Rövidségük okán roppantul nehéz meghatározni korrekt eredetüket.

Mostanáig a szakemberek nagyjából 60 villámgyors rádiókitörést, köztük két ismétlődőt észleltek, de úgy vélik, hogy napjában akár több ezer is lehet az égen.

mti