Több mint 25 milliárdból épülhet multifunkciós sportcsarnok Székesfehérváron

Több mint 25 milliárd forintból épülhet multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok Székesfehérváron, miután az önkormányzat meghívásos közbeszerzési eljáráson kiválasztotta a nyertes ajánlattévőt.

Az önkormányzat képviselőtestülete zárt ülésen tárgyalta és egyhangú döntéssel fogadta el azt a javaslatot, amely a székesfehérvári sokoldalú rendezvény- és sportcsarnok kivitelezése, emellett közutak tervezése és kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárás eredményének megállapítását célozta.

Cser-Palkovics András polgármester azt mondta, hogy az első kapavágástól számítva 18 hónap alatt épülhet meg a csarnok, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy bár szerződni tudnak a leendő kivitelezővel, a szerződés csak akkor léphet hatályba, ha a kormány meghozza a végleges döntést a finanszírozásról.

Megjegyezte: mint minden építőipari beruházás, ez az építkezés is többe fog kerülni, mint miképpen azt 2013-ban – amikor a kihelyezett fehérvári kormányülésen első alkalommal felmerült az javaslat – a település tervezte. A városvezető a döntést követően sem a nyertesről, sem a beruházás összköltségéről nem tudott nyilatkozni, mert a jogszabályoknak megfelelőn előbb ki kellett hirdetniük a közbeszerzési eljárás végeredményét.

Az önkormányzat kommunikációs centruma azt közölte sajtótájékoztatóján, hogy a nyertes ajánlattevő a Market Építő Zrt. lett, miközben a nettó vállalkozói díj 25,75 milliárd forint.

A Korszerű Települések Program keretében megépülő, közel 6000 fő befogadására alkalmas Alba Aréna építése nemzetgazdasági szempontból előtérbe állított beruházás. A Budai út mellé tervezett sokoldalú csarnok építése kapcsán ezelőtt megítélt félmilliárd forintnyi állami forrás a területvásárlási és tervezési költségeket fedezte 2016-ban. A település vállalta, hogy elkészíti a komplett építési engedélyezési tervdokumentációt, emellett a közmű- és útterveket is, az építkezés költségeit ugyanakkor az állam biztosítja.

mti