Új alapokra helyezi a mesterséges intelligencia a környezetvédelmet

Forradalmi megoldásokat ígér az emberiségre váró fenntarthatósági kihívásokra a zöldügyekkel munkálkodó civilszervezetek és a modern műszaki megoldás találkozása – derült ki a Microsoft AI for Good (Mesterséges intelligencia a Közjóért) rendezvénysorozatának második állomásán. A találkozón a klímaváltozás hatásai, a vízkészletek megóvása, a veszélyeztetett fajok védelme és a mezőgazdasági termelés kérdéseit is felvetették.

A bolygónk segítségért kiált, mi mindazonáltal a mesterséges intelligenciának hála napjainkban már képesek vagyunk megérteni az összetett ökológiai problémákat, és megtalálni rájuk a legjobb válaszokat. Ezt a lehetőséget fogta szisztematikusan keretek közé a Microsoft és NIOK Alapítvány együttes szervezésében megszervezett AI for Earth (Mesterséges intelligencia a bolygónkért), amikor is a Microsoft hazai, az éghajlatváltozással, vízügyekkel, a biodiverzitással és az élelmezéssel munkálkodó civileket látott vendégül. A 21. században a mesterséges intelligencia a zöld ügyekkel foglalatoskodó civilszervezetek tevékenységét is sokkal hatékonyabbá és célorientáltabbá teheti, az esemény mindazonáltal alkalmat adott a szerteágazó eshetőségek megismerésére.

„A klímaváltozás elleni küzdelmet napjainkban már nem tudjuk megnyerni a modern műszaki megoldás nélkül” – figyelmeztetett Ámon Ada, az éghajlatváltozás hatásaival foglalatoskodó E3G (Third Generation Environmentalism) agytröszt vezető munkatársa, aki úgy vélte, az MI igénybevételével felmerülő energiaigényt megújuló energiaforrásokra kell alapozni. Ámon Ada a környezetvédelmi problémák megoldásait elősegítő technológiai fejlődésről is markáns véleményt nyilatkozott meg: szerinte az innovációnak kéz a kézben kell járnia a kultúraváltással, azaz az emberek magatartásán, hozzáállásán is sokat kell még változtatni.

A mesterséges intelligencia képessé tesz bennünket arra, hogy hatékony választ találjunk egy, a szokásos szerkezetekkel nehezen kezelhető problémára és a jelenleginél nagyságrendekkel rövidebb idő alatt oldjuk meg azokat. Kiss Zoltán, a Microsoft Magyarország felhőüzletágának vezetője alapján a sikeres alkalmazáshoz adatokra és a feldolgozásukhoz elengedhetetlen képességekre van szükség: „A Microsoft AI for Earth programja nyújt támogatást a környezetvédelemmel foglalatoskodó szakembereknek az MI megismerésében és a technológiához való hozzáférésben. A mesterséges intelligencia az emberi képességek multiplikátora, a modern műszaki megoldást viszont csak az alapvető etikai irányelveket betartva fordíthatjuk az emberiség javára. A Microsoft stratégiájának alapja, hogy az AI eszközöket csakis igazságos, megbízható, biztonságos, befogadó, átlátható és felelős módon hasznosítsuk.”

AI for EarthAz AI for Earth globálisan meghirdetett programjában a Microsoft 50 millió dollárt különített el, aminek keretében immáron nagyjából 200 olyan modernizált akadémiai indítványt karolt fel nemzetközileg, amelyekben a felhőplatformmal támogatott mesterséges intelligencia alkalmazások hozhatják meg a várt áttörést. Az 5 évre meghirdetett programba pályázni a világon bárhonnan, Magyarországról is lehet. Az olyan hangsúlyos témákat taglaló fenntarthatósági forradalomnak, mint pl. klímaváltozás, vízkészletek, biodiverzitás, mezőgazdaság máris akadnak inspiráló példái. Ugandában példának okáért 30%-kal csökkenhet a mezőgazdaság vízfelhasználása egy algoritmusnak betudhatóan, amely a műholdfelvételek és a meteorológiai adatok alapján korrekten meghatározza a hatékony öntözéséhez elengedhetetlen vízmennyiséget. Az eltérő felületek eltérő fényvisszaverő tulajdonságainak ismeretében képesek vagyunk embert próbáló expedíciók nélkül, drónfelvételek alapján korrekt információt kapni a sarki jégtakaró változásairól.