Új élőhelyet kapott a Föld legritkább madárfaja

Új élőhelyet kapott a Föld legritkább madárfaja, a madagaszkári barátréce 21 példánya a szigetország északi részén egy tónál – írta a BBC hírportálja.

A madagaszkári barátrécét (Aythya innotata) kihaltnak vélték, miután 15 éven át egyetlen példányát sem látták.

2006-ban egy kisebb csoportot – a faj utolsó élő 25 példányát – fedeztek fel egy félreeső krátertónál. A szigetország lápi élőhelyeit akkorára annyira tönkretette az emberi tevékenység, hogy a faj maroknyi maradéka erre az utolsó érintetlen területre szorult vissza.

Rob Shaw, a The Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) természetvédelmi programjának vezetője alapján ellenben a krátertó nem volt alkalmas élőhely a faj részére, a víz túl mély és hideg volt a barátrécéknek.

Egy internacionális csapat, aminek több mint egy évtizedes munkájában a WWT mellett más természetvédelmi szervezetek és a madagaszkári kormányzat is részt vett, fogságban keltetett ki egy fészekaljnyi barátrécetojást, melyet a megmentett állatok raktak.

Ezentúl átkutatták Madagaszkárt a kikelt madarak részére optimális élőhelyet keresve, amíg végül az állam északi részén fekvő Sofia-tó mellett döntöttek.

Nigel Jarrett, a WWT munkatársa közölte: az internacionális csapat szorosan együttműködik a tó által nyújtott víztől és tápláléktól függő helyi közösségekkel, igyekeznek szövetségben megoldani azokat a problémákat, amelyek ezelőtt a madárfaj már-már egész eltűnéséhez vezettek.

A csapat azt reméli, ha a projekt sikeres lesz, jó példát jelent ezután nem kizárólagosan arra, hogyan lehet megmenteni a legveszélyeztetettebb állatfajokat is, hanem hogy miként tudnak az értékes élőhelyek közelében élő közösségek az emberek és az élővilág érdekeit is szem előtt tartva működni, még a roppantul szegény területeken is.

mti