Új emissziómérési modern műszaki megoldást fejlesztett az Energotest Kft.

Új, fotoakusztikai elven funkcionáló gépkocsi kipufogógáz emisszió mérési modern műszaki megoldást fejlesztett uniós támogatással a pécsi Energotest Kft. a dunaharaszti Contireg Mérnökiroda Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival kooperálva – közölte pécsi társaság sajtótájékoztatóján.

Mint azt a vállalat közleményében írták, a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 713 millió forintos patronálásával megvalósult kutatás-fejlesztési projekt célja egy gépjárművekbe beszerelhető tesztberendezés volt, amely közel valós időben és menetüzemi stádiumok közt képes a kipufogógáz-összetételt mérni, elemezni.

Kiemelték, hogy a három év alatt megvalósított korszerű műszaki megoldás utat nyit a gépjárművekbe integrálható újabb okos adatgyűjtő modern műszaki megoldások fejlesztésének irányába.

Steigervald Attila, az 1990-ben hozott létre társaság cégvezetője közölte: a fejlesztéssel a következő években a motorfejlesztések és a modern fejlesztésű üzemanyag-fejlesztések támogatása valósulhat meg, egyben továbbfejleszthetik hozzájárulásával a járművek környezetvédelmi mérését is.

A egész egészében hazai tulajdonban található középvállalkozás fő tevékenysége gépjárművek műszaki vizsgáztatásához létfontosságú vizsgasori konstrukciók, fékpadok, azonfelül sajátos szerszámok gyártása. A vállalat fejlesztette többek között az Energoline komplett mérésadatgyűjtő és kiértékelő programot, amellyel a Közlekedési Hatóság hozzávetőleg valamennyi és a Magyar Autóklub minden állomása dolgozik, több egyéb javító- és vizsgabázis mellett.

A csaknem száz főt foglalkoztató társaság idei évre tervezett árbevétele 1,5 milliárd forint körül alakul, tervezett adózás előtti eredménye – a járványhelyzet folytán – az idén 30 millió forint körül lehet ezt követően – közölte az ügyvezető, hozzátéve: dolgoznak a munkatársak létszámának emelésén, permanensen toboroznak újabb munkaerőt.

Az Energotest Kft. a nyilvánosan elérhető cégadatok alapján 2019-ben 1,9 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 88 millió forint adózás utáni eredményt ért el, miközben 2018-ban 1,4 milliárd forintos bevétel mellett 77 millió forint adózott nyereséget termelt.

mti