Új meteorológiai adatokat nyújt az OMSZ az agrárium szolgálatában

Az egész magyar agrárium nyertese lehet annak az együttműködésnek, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), illetve a Macro cégcsoport két tagja, a meteorológiai adatok nagysebességű feldolgozásában jártas Macro Expert Kft. és a Macro Eco-Farm Kft. közt alakult meg – közölte az egyetem.

A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a töretlenül bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra elvárásoknak megfelelően partnerei rendelkezésre bocsátja.

A tájékoztatás alapján a széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő haladó szellemű digitális felület újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak. A rendszer mindemellett leginkább támogatni fogja a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat, egyebek közt a korrekt öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legújabb hatóanyagok kiválasztásában, vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.

Az együttes munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézet berkein belül már létrejött egy új agrármeteorológiai információs rendszer, melynek igénybevételével nagyban növelhető a hatékonyság mind a szántóföldi gazdálkodásban, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés alatt alkalmazott növényvédelmi eljárásokál – írták.

mti