UV-fénnyel fertőtlenítő robotot tárt a közönség elé az LG

Az LG Electronics (LG) nyilvánosságra hozta, hogy a robotika, a mesterséges intelligencia és az autonóm járművek területein felhalmozott tapasztalataira építve, egyben megértve és megismerve az ügyfelek igényeit olyan autonóm robotot hoz létre, amely ultraibolya fény (UV-C)1 hozzájárulásával fertőtleníti a forgalmas területek gyakran megérintett felületeit.

A cég tervei alapján az UV robot az Egyesült Államokban a vendéglátó, kiskereskedelmi, vállalati és képzési szektorban funkcionáló ügyfélköre részére 2021 elejétől válik elérhetővé.

„Ez az autonóm UV robot olyan korban érkezik, mikor is a higiénia a szállodai és éttermi résztvevők, ezenkívül a hallgatók részére a legfontosabbnak számít” – mondta Roh Kyu-chan, az LG kereskedelmi megoldások divíziójának robotikai üzletágért felelős alelnöke. „A vásárlók megnyugodhatnak, mivelhogy az LG UV robotja nyújt támogatást csökkenteni a potenciálisan káros kórokozóknak való kitettségüket.”

A hivatalosan egész egészében az internetre költöztetett Digital CES 2021 tárlaton bemutatandó új LG robot várhatóan új sztenderdet állít fel a higiénia kapcsán azzal, hogy elősegíti a nagy forgalmú területek gyakran megérintett felületeinek fertőtlenítését. Autonóm működése révén a robot képes arra, hogy simán mozogjon az asztalok, székek és másfajta bútordarabok körül. Egy-egy helyiség elengedhetetlen felületeit 15 és 30 perc közti időtartam alatt sugározza be UV-fénnyel2, egyetlen akkumulátortöltéssel ugyanakkor több környék fertőtlenítését képes elvégezni.

A játszva kezelhető LG robot nélküle integrálható a már létező takarítási rutinokba, hogy használatához átfogó képzésre vagy külön operátorra lenne szükség. Az integrált biztonsági vészleállító szerepkör az emberi mozgást érzékelő szenzorokon keresztül3 önvezérelten aktiválódik, de szükség során a szerkezet kikapcsolható a vészleállító gombbal és a mobilalkalmazáson át is, ezáltal minimálisra csökkenthető a robotot használó dolgozók UV sugárzásnak való kitettsége.

„A most előttünk álló, érintés nélküli ökoszisztémában az ügyfelek magasabb szintű higiéniát várnak el” – hangoztatta Roh. „Az LG elkötelezett még, hogy a robotika, a mesterséges intelligencia és az autonóm vezetés kapcsán szerzett sokrétű tapasztalatait felhasználva a holnap kihívásaira választ adó megoldásokat dolgozzon ki.”