2025-től a zöldségek és gyümölcsök csomagolásainak újrahasznosíthatónak kell lennie

A zöldség és gyümölcs csomagolására felhasznált csomagoló- és címkézőanyagok mindegyikének újrahasznosíthatónak kell lennie 2025-től az Európai Unió tagállamaiban – hívta fel a figyelmet a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közleményben hétfőn.

A szabályozás alapján az újrahasznosíthatóság fokát az energiahatékonysághoz hasonlóan egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az EU, és a legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt ugyanakkor eltérő díjkötelezettség sújtja ezt követően. A megfelelés érdekében a zöldségek és gyümölcsök csomagolásában és címkézésében szakaszosan át kell térni a biológiailag lebomló anyagok használatára, és az exportáló cégeknek is meg kell felelniük az előírásoknak.

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok dinamikus növekedésének, amit az EU 2030-ra 19 százalékosra prognosztizál. Egyes vélemények alapján 2030-ra csak a műanyag csomagolóanyagok volumene 46 százalékkal nőne az aktuális ütem alapján. A szabályozás bevezetésével az Európai Bizottság alapján a szektor 2050-re éri ezt követően el a klímasemlegességet – közölte a szervezet.

mti