A Ford, az LG Energy és a Koç Holding vegyesvállalatot alapítanak akkumulátorcellák gyártására

A Ford Motor Company, az LG Energy Solution és a Koç Holding ma szándéknyilatkozatot írtak alá egy új vegyesvállalat alapításáról; a cél az európai régió egyik hatalmas olyan üzemének felépítése, amely elektromos hajtású haszongépjárművekhez készít akkumulátorcellákat. A törökországi Ankara közelében megnyitandó üzem lényeges szerepet játszik a Ford európai elektrifikációs terveiben.

A korszerű vegyesvállalat a Başkent ipari parkban funkcionál ezután; a projekt már kezdetét vette, és az alapkőletételre még idén sor kerül. Az elképzelések alapján 2026-ban indul a gyártás, amikor is a három partnervállalat legalább 25 gigawattóra (GWh) éves kapacitással számol, de ez akár 45 GWh értékre is kibővíthető.

„A Ford még mindig vezető szerepre törekszik az elektromos gépkocsik forradalmában, így egyre nagyobb intenzitással dolgozunk elektrifikációs terveinken. Teljesítjük azt a vállalásunkat, hogy az akkumulátorokat ugyanabban a régióban gyártjuk, ahol elektromos járműveink is készülnek; ehhez szilárd alapot hoz létre az LGES és a Koç Holding együttműködésével megalakított vegyesvállalat,” közölte Lisa Drake, a Ford EV Industrialization alelnöke.

A Ford már régóta együttműködik az LGES vállalattal és a Koç Holdinggal. A Ford és az LGES kapcsolata több mint egy évtizedre nyúlik vissza, melynek egyik legutóbbi eredménye, hogy az LGES lengyelországi üzemében készült akkumulátorokat építik be a Ford Mustang Mach-E és E-Transit modellekbe. A Ford Motor Company és a Koç Holding ugyanakkor ennél is jóval hosszabb, közel száz éves együttes múltra tekinthetnek vissza, melynek egyik gyümölcse a több mint 60 éve hozott létre és roppantul sikeres Ford Otosan vegyesvállalat.

„A Forddal ápolt hosszú távú kereskedelmi kapcsolatunk alapja az az elkötelezettségünk, hogy páratlanul versenyképes portékák előállítására, stabil hozamokra és teljes körű gyártási szakértelemre törekszünk,” nyilatkozta Youngsoo Kwon, az LG Energy Solution vezérigazgatója. „Most egyesítjük erőinket a Forddal és a törökországi Koç vállalattal, hogy piacvezető akkumulátor-technológiánkkal leginkább felgyorsítsuk az elektromos autókra történő átállást Európában, élére állva a fenntarthatóbb jövőt célzó mindenre kiterjedő kezdeményezéseknek.”

A Koç Holding közleményében ez áll: „Mélyen egyesült erővel érzünk a február 6-i szörnyű földrengés áldozataival. A Koç Csoport minden erőforrását latba veti hazánk megsegítésére. Meggyőződésünk, hogy az ehhez hasonló óriási beruházások jelentős szerepet játszanak abban, hogy felülkerekedjünk az aktuális nehéz időszak kihívásain. Ezt a beruházást két mindenre kiterjedő vállalattal együtt váltjuk valóra, amelyek nagymértékű versenyelőnyt biztosítanak Törökország részére az autóiparban. Szeretnénk részvétünket nyilvánítani egész nemzetünknek, és őszintén hisszük, hogy együttes erővel és szolidaritással átvészelhetjük ezeket a nehéz időket.”

Drake hangoztatta még: „Európa első számú haszongépjármű-márkájaként arra törekszünk, hogy vásárlóinknak a leghatékonyabb és leginnovatívabb gépjárműveket kínálhassuk, és hogy a Ford Pro szolgáltatásaival segítsünk felvirágoztatni vállalkozásukat. A korszerű akkumulátorgyártó vegyesvállalat eszményi példa arra, hogyan kamatoztatjuk üzletmenetünkben stratégiai kapcsolatainkat, minden érintett javára.”

2035-re a Ford csakis modern fejlesztésű, zéró károsanyag-kibocsátású, hálózatba kapcsolható, fantasztikus szolgáltatásokat és ügyfélélményt kínáló elektromos haszonjárműveket és személyautókat forgalmaz ezután Európában.

Az LGES működteti a Föld legnagyobb akkumulátorgyártó hálózatát; a hat országban (Koreában, az Egyesült Államokban, Kínában, Lengyelországban, Indonéziában és Kanadában) látható gyártólétesítmények egész éves termelési kapacitása 200 GWh. Stabil termelésére és hatékony működésére építve az LGES elkötelezte magát valamint, hogy felgyorsítsa a tiszta energiára való átállást, amihez óriási befektetésekkel fejleszti a modern fejlesztésű akkumulátor-technológiákat. A teljes körű kereslet megugrásának hála a cég rendelésállománya 2022 végére elérte a 385 trillió koreai wont. Az LGES az ez évi év végéig 300 GWh-ra szeretné bővíteni mindenre kiterjedő termelési kapacitását.