A Volkswagen-csoport és a bp stratégiai partnerséget köt az elektromos járművek gyorstöltőinek európai terjesztése érdekében

A Volkswagen és a bp stratégiai partnerségről kötött megállapodást, amely az elektromos járművek elterjedését fogja előmozdítani egész Európában, és elénk tárta az első töltőt Düsseldorfban. A partnerség az elektromobilitás két vezető átfogó szereplőjét hozza össze, amelyek célja, hogy a kulcsfontosságú európai piacokon átalakítsák az elektromos járművek töltéséhez való hozzáférést úgy, hogy 2024-ig villámgyors ütemben Európa-szerte kiépítenek egy gyorstöltő-hálózatot, ezáltal akadálytalan közlekedést biztosíthatnak az elektromos járművek vezetőinek.

A Volkswagen modernizált Flexpole 150 kW-os töltőegységeinek, minden egyes darabja két töltőponttal, integrált akkumulátortároló rendszerrel büszkélkedhet, ezáltal a gyorstöltő-infrastruktúra villámgyors európai elterjedésének egyik óriási akadályát is képesek leküzdeni: a jelentős hatékonyságú hálózati csatlakozás meglétét. A Flexpole-egységek közvetlenül csatlakoztathatók a kisfeszültségű hálózathoz, ami kiküszöböli a külön alállomás és a drága építési munkálatok szükségességét, hangsúlyosan csökkentve a telepítési időt, míg akár 150 kW1-os gyorstöltési2 sebességet is nyújt, ami az elektromos jármű típusától függően akár 160 km megtételére is elegendő, mindössze 10 perc alatt.

A bevezetés első szakaszában a következő 24 hónap alatt újabb 4000 töltőpontot telepítenek a bp németországi Aral kiskereskedelmi telephelyein és az Egyesült Királyságban felfedezhető bp kiskereskedelmi telephelyeken. 2024 végére akár 8000 töltőpont is rendelkezésre állhat Németországban, az Egyesült Királyságban és egyéb európai országokban. A bp villámgyorsan bővíti az elektromos járműveknek kiépített töltőhálózatát, például kiterjedt és kedvező elhelyezkedésű kiskereskedelmi pontokon is. Az elektromos járművek vezetői biztonságos, jól megvilágított állomásokon tölthetnek ezt követően, ahol olyan kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, mint az étkezés, vagy a mosdók használata.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója hangoztatta: „A Volkswagen Európa-szerte úttörőnek számít az elektromobilitásra való átállásban. Jelen pillanatban mi rendelkezünk a piacon a legszélesebb körű elektromos járműkínálattal, és előző évben több elektromos járművet adtunk el a régióban, mint bármely más gyártó. A szoftverektől kezdve az akkumulátorokon át a töltésig bezáróan az ezekbe történő befektetés része stratégiánknak, melynek célkitűzése, hogy biztonságosabbá, komfortosabbá és teljesen klímasemlegessé tegyük az emberek egyéni mobilitását. Az európai gazdaság szén-dioxid-mentesítéséhez szoros, határokon és ágazatokon átnyúló együttműködésre van szükség. Örömünkre szolgál, hogy közösen dolgozhatunk a bp-vel, hogy felgyorsítsuk a gyorstöltő-hálózat kiépítését Európa-szerte.”

Bernard Looney, a bp vezérigazgatója hangoztatta: „A bp integrált energiaipari vállalattá való átalakulásának egyik fő motorja az elektromos járművek töltése. Így is örülünk annyira a Volkswagennel együttes együttműködésnek. Ha a planéta talán vezető járműgyártója és a planéta talán vezető energetikai vállalata összefog, a alternatívák száma kimeríthetetlen. Ez egy hangsúlyos előrelépés azon az úton, melynek célkitűzése a közlekedés villamosításának felgyorsítása Európában.”

A töltőhelyeket a Volkswagen, a Seat és a Škoda járművek navigációs és másfajta autós alkalmazásaiba, sőt még a Volkswagen töltőalkalmazásába, az Ellibe is integrálják, megkönnyítve ezzel a járművezetők részére a rendelkezésre álló töltőpontok megtalálását. A bp pulse és Aral pulse hálózat részeként bármelyik elektromos jármű vezetője használhatja ezt követően a modern töltőket, ezáltal minden járművezető regisztrálhat és pontokat gyűjthet a bp/Aral hűségprogramokban.

Thomas Schmall, a Volkswagen-csoport igazgatótanácsának tagja és a Volkswagen Group Components vezérigazgatója kijelentette: „Mihelyt azt a Power Day alkalmával megígértük, egész gőzzel azon dolgozunk, hogy bővítsük az európai töltőinfrastruktúrát. A bp-vel együtt rövid időn belül több ezer gyorstöltő állomást fogunk telepíteni. A töltőhálózat sebes bővítése most kulcsfontosságú. Ennek megvalósításához úttörő, rugalmas gyorstöltőink kifogástalan megoldást ajánlanak, mivel a kivitelezéshez igényelt idő és költség minimális.”

„A bp már évtizedek óta szolgálja ki a járművezetők igényeit Európában és az egész világon” – mondta Emma Delaney, a bp ügyfelekért és termékekért felelős alelnöke. „Az elektromos járművekre való átállással, amely Európában már javában zajlik, szeretnénk sebes, megbízható töltést és kényelmet nyújtani az elektromos járművek vezetőinek útközben. Boldogan tesszük közzé ezt az együttműködést a Volkswagennel. A rugalmas akkumulátor-alapú töltők felgyorsítják a bp gyorstöltő-hálózatának kiépítését jól megválasztott európai helyszíneken. A közeljövőben akár 4000 újabb töltőpontot tervezünk Németországban és az Egyesült Királyságban – ez óriási előrelépést jelent a gyorstöltő-hálózatunk részére ezekben az országokban.”

Megállapodásuk értelmében a Volkswagen és a bp újabb együttes lehetőségeket fog keresni, hogy az elkövetkezendő időszakokban együtt kínáljanak megoldásokat az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású mobilitáshoz.