Az óceánokba került halászhálók újrahasznosításáért kapott díjat a Samsung

A Samsung Electronics fenntarthatósági stratégiája részeként tett zöld-törekvéseiért 2022 SEAL Business Sustainability Awards díjat kapott. A cég az óceánokban, tengerekben hagyott halászhálókat hasznosítja újra és dolgozza fel a Galaxy masinák gyártása alatt.

A SEAL díjak odaítélését egy szakmai – fenntarthatósági és környezetvédelmi, tetejébe társadalmi és vállalatirányítási (ESG szakértőkből álló – zsűri bírálja el. A díjakban évente olyan társaság részesülhet, amely a leghatásosabb fenntarthatósági kezdeményezéseket hívja életre, és aktívan tesz a környezet megóvásának érdekében. A Samsungot 2022-ben a SEAL Fenntartható Termékért járó díjával (SEAL Sustainable Product Award) tüntették ki. A kategória keretében rendszerint olyan eszközöket és intézkedéseket díjaz a zsűri, amelyek egy előre meghatározott stratégia részeként teszik jobbá világunkat.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy vállalatunk kapta meg az ez évi SEAL Fenntartható Termékért odaítélhető elismerést, amellyel a szervezet körforgásos gazdálkodásunkat, ezenfelül a bolygónk megóvását célzó intézkedéseinket ismerte el. A Samsung elkötelezett sőt, hogy folytassa a fenntarthatósági stratégiáját, valamint, hogy fejlesztésekkel és újabb együttműködésekkel, példát mutasson a technológiai szektor részére” – nyilatkozta Sungsun Park, a Samsung Electronics Mobilkommunikációs üzletág mechanikai K+F csoportjának vezetője.

„Minden évben csaknem 640 ezer tonnányi halászati felszerelést hagynak az óceánban. Ezek csapdába ejtik, behálózzák a tengeri élővilágot, és káros hatással vannak a korallzátonyokra is. Nagyra értékeljük, hogy a Samsung átalakította a Galaxy okostelefonjait, hogy felvegye a harcot a környezetünket érintő probléma ellen” – nyilatkozta Matt Harney, a SEAL Awards alapítója.

Az eldobott halászháló az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb óceánba kerülő műanyag, mivel ugyanúgy komoly fenyegetést jelent a tengeri élővilágra és a bolygónkra. A Samsung a Galaxy S22 sorozat megalkotása alatt újrahasznosított, óceánból előkerült halászhálót használt fel. Akkortól ugyanakkor a társaság az egész Galaxy-ökoszisztéma formatervezése alatt felhasználta az anyagot, például a tabletek, a laptopok és a fülhallgatók alkotóelemeként. A Samsung több, hasonlóan gondolkodó szervezettel fogott össze, és az összefogás gyümölcseként olyan új anyag alakult meg, amely egyfelől óceánokba került, újrahasznosított műanyagot magába foglal, másfelől megtartja a magas minőséget.

Ez a korszerű fejlesztés is része a Samsung Galaxy a bolygóért fenntarthatósági kezdeményezésnek, amely megmutatja a társaság átfogó vállalkozásbeli folyamatok alatt és a készítmények életciklusában is kézzelfogható klímavédelmi intézkedéseit. A Samsung megszakítás nélkül arra törekszik, hogy minden új termékének megalkotása esetén újrahasznosított anyagokat fejlesszen ki és használjon fel, a mobilok csomagolásában mindazonáltal végérvényesen megszüntesse az egyszer használatos műanyagok felhasználását. A cég célja emellettés, hogy elérje minden okostelefon-töltőjének zéró készenléti energiafogyasztását, illetve az, hogy 2025-re minden hulladéklerakóját mentesítse.