Csaknem 5500 éves lehet a Föld legöregebb fája

Egy chilei szakember alapján csaknem 5500 éves lehet a Föld legöregebb fája, a Dédnagyapának becézett, négy méter vastag törzsű patagónciprus.

A spanyolul Alerce Milenariónak is nevezett tűlevelű fáról kreált tanulmányában Jonathan Barichivich, a párizsi Éghajlat- és Környezettudományi Laboratórium chilei tudósa arra a megállapításra jutott, hogy a fa akár 5484 éves is lehet, vagyis legalább 600 évvel idősebb, mint a korábbi csúcstartó.

A The Guardian cikke alapján Maisa Rojas Chile környezetvédelmi minisztere, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének tagja „csodálatos akadémiai felfedezésnek” nevezte a hírt.

A patagónciprus (Fitzroya cupressoides) Chilében és Argentínában őshonos tűlevelű fa, amely az óriás mamutfenyőkkel és a mamutfenyőkkel egy családba tartozik.

Barichivich 2020-ban vett mintát vett a Dédnagyapából, de az általa használt fúróval nem tudott a magjához férni. Továbbiakban számítógépes modellek segédkezésével a környezeti tényezők és a véletlenszerű eltérések figyelembevételével határozta meg a fa korát.

Mivel még teljesen nem tudta megszámolni a fa évgyűrűit, Barichivich akadémiai folyóiratban még nem publikálta a fa koráról szóló becslését, de mint jelezte, elképzelése alapján ezt a következő hónapokban pótolni tudja.

Ha eredményei beigazolódnak, akkor az Alerce Milenario 600 évvel öregebb a Kaliforniában felfedezhető, Matuzsálem néven ismert, 4853 éves simatűjű szálkásfenyőnél, amit most a legidősebb fának tartanak.

A Dédnagyapa az Alerce Costero nemzeti park hűvös, párás környezetében él, hasadékai moháknak, zuzmóknak illetve egyéb növényeknek nyújtanak menedéket.

Barichivich alapján a fát veszélyezteti, hogy a park érdeklődői körbesétálhatják a törzsét, és a teljes körű felmelegedés okozta szárazság is.

mti