Duzzasztógátakat bontottak le Kínában a veszélyeztetett óriásszalamandra megóvására

A Kína középső részén fekvő Hunan tartományban 34 vízerőmű üzemelését állították le, és 10 duzzasztógátat bontottak le egy rezervátumban az elmúlt két évben annak érdekében, hogy megóvják az ott élő óriásszalamandrákat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A felkapott turistacélpontnak számító Csangcsiacsie település vezetése közölte: többségében lebontják azt a 88, zömében kisebb méretű vízerőművet, amely még azelőtt épült, hogy a térséget az óriásszalamandrák élőhelyeként 1995-ben előbb tartományi szintű, ezután egy évvel később nemzeti parknak nyilvánították volna.

A Nemzeti Óriásszalamandra Nemzeti Parkban összesen csaknem 3000 kilométernyi hosszú folyószakasz van, itt élnek a Föld legnagyobb kétéltűjének számító óriásszalamandrák, amelyek közül a legnagyobb példányok 1,8 méter hosszúak és akár 50 kilogrammos tömegűek is lehetnek.

Hu Seng-hu, a település vízvédelmi hivatalának vezetője hangoztatta: a védett térségben fedezhető fel gátak nagy részét 2020-ig le fogják bontani, mindössze azokat hagyják meg, melyekre az árvízmegelőzés, az öntözés és a vízellátás folytán van szükség.

Ezelőtt több tisztségviselő és környezetvédő emelt szót a vízerőművek ellen amiatt, hogy ezek a folyóvizek természetes folyamának akadályozásával megzavarják a halak útvonalát, ezzel csökkentve a ritka kétéltűek zsákmányejtési esélyeit és veszélyeztetve az élőhelyüket.

Kínában előző évben végezték el a korábbi legnagyobb volumenű vadszámlálást, amikor is megállapították, hogy az óriásszalamandrából természetes élőhelyén alig pár tucat példány él mindössze. A négy éven keresztül tartó felmérés esetén e speciális állatfajból országszerte négy helyszínen találtak vadon élő egyedeket, ám a genetikai elemzés alapján azok sem őshonos példányok voltak, hanem vélhetően tenyészetekből szabadulhattak ki, mivelhogy kulináris különlegességként szaporítják őket.

Az óriásszalamandrát a Természetvédelmi Világszövetség úgynevezett vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közt tüntetik fel.

mti