Egyre hosszabb pollenszezonokra számíthatunk – de mit tehetünk ellene?

Egy friss tanulmány alapján az Amerikai Egyesült Államokban 10-40 nappal ezelőtt kezdődhet a pollenszezon és 5-20 nappal lehet később vége az évszázad végére. A jelenség oka egyrészről a teljes körű felmelegedés, ami folytán a növények ezelőtt kezdenek virágozni. A fokozott szén-dioxid kibocsátás ugyanakkor – az adott szféraban mérhető koncentrációtól függően – több virágpor előállítására készteti a növényeket. Az előrejelzések alapján ugyanakkor ez a tendencia az átlaghőmérséklet növekedésével az elkövetkezendő időszakokban erősödni fog. Mit tehetünk az egyre hosszabbra nyúló pollenszezonokban, hogy elkerüljük vagy csökkentsük a virágpor-allergia tüneteit?

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Centrum a szokatlanul meleg időjárás folytán már január elején megnövekedett pollenterhelésre figyelmeztetette a lakosságot. Ez itthon különösen széles kört érintő problémának számít: az LG tavalyi felmérése alapján a 15-59 éves magyarok egyharmada pollenallergiás, azonban az érintettnek csak alig a fele mossa gyakrabban virágporszezonban a ruháit és lakástextiliáit. A pollenérzékenység tüneteinek elkerülése vagy csökkentése érdekében főleg a nők és az 50 év felettiek mosnak gyakrabban, miközben a diplomások és a fővárosiak körében kevésbé neves ez a szokás.

Tájékozódjunk és tervezzünk!

Ajánlott első lépésben tájékozódnunk a számunkra allergén növényekről és figyelni az aktuális pollenjelentést. Abban a napszakban, mikor is a legmagasabb az adott növény pollenjeinek koncentrációja a levegőben, célravezető potenciál alapján a lakóhelyben tartózkodni csukott ablakok mellett. Ugyanakkor, ha bár kimozdulunk otthonunkból, ajánlott odafigyelnünk pár hagyományos dologra, amivel minimalizálhatjuk az érintkezést ezekkel az allergénekkel – különösen akkor, ha a családunkban, lakókörnyezetünkben pollenallergiás ember él.

Hazaérkezés után minél előbb öltözzünk át

A szabad levegőről hazaérve a ruháinkon és bőrünkön megtapadhatnak a pollenek, így célravezető átöltöznünk, tetejébe arcunkat és kezünket átöblítenünk vízzel. A megszokottnál gyakoribb hajmosás is ajánlott ebben az időszakban, különösen, ha erősebb tüneteket észlelünk ebben az időszakban. Célravezető a szokásosnál gyakrabban tisztálkodnunk: hazaérkezés után közvetlenül mindazonáltal hajat mosnunk, – akár sampon nélkül is – hogy a napközben a bőrünkön, hajunkon megtapadt polleneket ne szórjuk szét a lakóhelyben és főképp ne legyenek velünk alvás közben.

Ruhák tisztítása és szárítása

Miután átöltöztünk, ajánlatos a ruhákat minél előbb megtisztítani a pollenektől, mielőtt azok más tárgyakkal érintkeznének és megtapadnának. Különösen sokat segíthet ebben az időszakban, ha mosógépünk ellátott gőzmosás funkcióval – az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9 százalékát eltávolítja A gőzhasználatot az LG készülékekben példaként a „Steam” megnevezés jelöli. Ugyancsak a gőz erejével ápolja és frissíti fel a ruhákat az első ránézésre hétköznapi szekrénynek tűnő LG Styler is, mely hasznos lehet akkor, ha nem kell kimosnunk a ruhadarabokat, de szeretnénk megszabadulni a rajtuk található portól és allergénektől.

Bár meleg időben villámgyorsan száradnak a ruhák kültéren, viszont a levegő pollenkoncentrációja okán kívánatos a lakásunkban kiteregetnünk a ruhákat. A gyorsabb száradás és frissebb ruhák érdekében hasznos lehet, ha szárítógépet használunk.

Ügyeljünk a beltéri levegő minőségére

A beltéri levegőminőség javítására alapvetően hibátlanul alkalmas a szellőztetés, de pollenszezonban ez nappal problémás lehet. Este ezzel szemben lényegesen kevesebb lesz a pollenkoncentráció, sokkal inkább ilyenkor ajánlott megejteni a beltéri levegőcserét.

Különösen hasznos lehet ilyenkor, ha a légkondicionálónk alkalmas arra, hogy kiszűrje a polleneket a kintről a lakóhelybe áramoltatott levegőből. A legújabb, léghűtést és légszűrést nemkülönben biztosító, DualCool & Pure rendszerű légkondicionáló példaként képes valós időben érzékelni és kiszűrni a roppantul kisméretű porszemeket, kórokozókat még 1 mikronos méretben (PM 1.0) is. Az UVnano modern műszaki megoldás mindazonáltal ultraibolya-fénysugarakkal fertőtleníti a beáramló levegőt, elpusztítva az eszköz belsejébe jutó egyes kórokozók 99,9 százalékát.