Hidrogénoffenzíva a Boschtól

A Bosch intenzíven dolgozik a hidrogénalapú gazdaság kialakításán, a fenntartható modern műszaki megoldások ipari méretű gyártásában szerzett jártasságaival aktívan segíti az alternatív energiákra történő átállást. „A klímasemleges jövő felé vezető úton lehetővé kell tennünk az energiaintenzív iparágak részére, hogy megújuló forrásokból származó energiára térjenek át. A hidrogén az ellátásbiztonság kulcsfontosságú eleme lesz” – emelte ki Rolf Najork, a Bosch igazgatóságának tagja. A hidrogénfelhasználás modern műszaki megoldásait a Bosch heterogén ágazatokban biztosítsa: mobil és telepített üzemanyagcellákat fejleszt, hidrogén-töltőállomásokat szerel fel kompresszorokkal, emellett a hidrogén-előállítás piacára is belép. A cél, hogy a mindennapi ipari gyakorlatban is használják a hidrogénalapú technológiákat.

Hidrogén-töltőállomások a Boschtól

A Bosch Rexroth a Maximator Hydrogennel együttműködésben együttes megoldást fejlesztett ki a hidrogén-töltőállomásokhoz, -tartályokhoz és -csővezetékekhez elengedhetetlen hidrogénsűrítési folyamatokhoz. A Bosch célja, hogy 2030-ra csaknem 4000 hidrogén-töltőállomáshoz tegye elérhetővé ezt a modern műszaki megoldást, ezáltal az egész világon minden harmadik hidrogén-töltőállomás Bosch-komponensekkel működhet ezt követően. A Bosch és a Maximator Hydrogen ezzel komolyan hozzájárul a zöldhidrogén mindennapi gazdaságos felhasználásához – személygépkocsikban, haszonjárművekben, autóbuszokban és vonatokban szintén. „Az ipar már a klímasemleges jövő felé vezető utat építi, a Bosch ipari technológiája ugyanakkor kulcsfontosságú elemekkel járul hozzá ehhez a környezetkímélő átalakuláshoz” – fejtette ki Rolf Najork, a Bosch gyártástechnológiai igazgatója.

Üzemanyagcellás mikroerőművekkel az energiabiztonságért

Az ipar teljes körű energiaigénye egyre növekszik, az egyik fő kihívást ugyanakkor a megújuló forrásokból származó energiaforrások ingadozása jelenti. A megoldásban sokat segíthetnek a telepített ún. szilárd-oxidos üzemanyagcellák. Ezeket decentralizált mikroerőműveknek tekinthetjük, melyeket rugalmasan, a tényleges energiafelhasználás helyszínén lehet üzembe rakni, mindent összevetve ideális megoldást jelenthetnek az ipar hatékony energiaellátására. Már jelen pillanatban is több mint 50 telepített Bosch-üzemanyagcella üzemel különféle ipari helyszíneken, a sorozatgyártás beindítását 2024-re tervezi a cég.

A Bosch a hidrogén-előállításba is beszáll

A Bosch a következő években nemcsak a hidrogén sűrítésének és elektromos árammá alakításának technológiáját nyújtsa, hanem magában a hidrogén előállításában is részt kíván venni. Így az évtized végéig a társaság nagyságrendileg 500 millió eurót fordít az elektrolizáló berendezések részegységeinek fejlesztésére. Ezek a berendezések az elektrolízis esetén az elektromos energia segédkezésével a vizet hidrogénre és oxigénre bontják. Ha a felhasznált elektromos áram megújuló energiaforrásból származik, akkor az úgynevezett „zöldhidrogén” előállításáról beszélünk.

Karbonsemleges gyártás: már funkcionál az első egész hidrogénciklus a Boschnál

A Bosch saját németországi, homburgi gyárában már üzemel egy olyan úgynevezett hidrogénciklus, amit a jövő gyáraiban használnak ezt követően. A hidrogénciklus esetén megújuló forrásokból származó energia felhasználásával, az elektrolizáló berendezés segédkezésével zöldhidrogént állítanak elő. A zöldhidrogént a gyártási folyamatokhoz használják fel, amellett – ugyancsak Bosch-technológia támogatásával – sűrített hidrogént tankolnak az üzemanyagcellás járművekbe. A Bosch célja, hogy gyárainak energiafelhasználását következetesen csökkententse, és ezt az energiát legnagyobb arányban megújuló energiaforrásokból saját maga állítsa elő a következő években.