Jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Villámsebességgel terjednek az 5G-technológia alkalmazási területei a világon, Pekingben a minap hoztak létre egy 5G-alapú – egész mozgásszabadságot biztosító – teleorvoslási és elsősegélynyújtó rendszert, de a modern műszaki megoldást a távorvoslás mellett a bányászat, a kikötői logisztika vagy a nyomdatechnika területén is bevetették már – hangzott el a Huawei Technologies Hungary fővárosi és shenzheni online sajtótájékoztatóján. A társaság alapján 2030-ban a mobilhálózatok már 100 milliárd kapcsolatot bonyolítanak, 2035-re mindazonáltal az 5G-által hajtott digitális gazdaság a Föld GDP-jének 4,6 százalékát adja. Rab Árpád infokommunikációs társadalom és jövőkutató, a fővárosi Corvinus Egyetem docense úgy véli, hogy az ötödik generációs mobilhálózati modern műszaki megoldás nemcsak esély, gazdasági szükségszerűség is, az életszínvonalunk megtartásának és fejlesztésének alapvető infrastruktúrája.

Ezidáig nemzetközileg több mint 120 kereskedelmi 5G-hálózatot indítottak el, 70 százalékuk a Huawei Technologies hálózati megoldásain is funkcionál (Az európai 5G-hálózatok több mint fele használja a társaság hálózati eszközeit). Az 5G-technológia szédületes kereskedelmi jelentőségét mutatja, hogy kiépítése háromszor gyorsabban zajlik, mint a korábbi mobilhálózatok tekintetében: csak az elmúlt egy évben majdnem 100 különféle 5G végfelhasználói eszközt fejlesztettek ki, ugyanez a 3G és a 4G tekintetében több mint három évig tartott. Csak a Huawei Technologies az elmúlt évtizedben 4 milliárd dollárt invesztált az 5G-be, a világon benyújtott 5G-szabadalmak ötöde kötődik a vállalathoz.

Az ötödik generációs mobilhálózati modern műszaki megoldás messze túlmutat hiszen a a mobilkommunikáción és alapvetően változtathatja meg a gazdasági ágazatok csaknem az összes szegmensét a következő évtizedben. A Huawei előrejelzése alapján 2030-ben a mobilhálózatok – az aktuális 1,3 milliárd sokszorosát – több mint 100 milliárd kapcsolatot bonyolítanak ezután, melynek legnagyobb részét az 5G adja, mindinkább elmosva a fizikai és virtuális világ közti kapcsolatot. 2035-re az 5G-által hajtott digitális gazdaság 12,3 billió dollárt (angolul 12,3 trillion USD) tesz ki, ezzel a Föld GDP-jének 4,6%-át adja ezt követően.

„Az infokommunikációs alkalmatosságok használata meghaladta azt, hogy pusztán számítógépekben, és emberi felhasználókban gondolkodjunk – nyomatékosította a Huawei sajtótájékoztatóján dr. Rab Árpád információstársadalom-kutató. A fővárosi Corvinus Egyetem docense alapján a jövő szolgáltatásai, az egyre fejlettebb és olcsóbb szenzorokra, kamerákra, algoritmusokra építve létrehozzák az okos környezeteket, ahol egyre több gép, szolgáltatás és ember kerül kapcsolatba automatizáltan. Az információs társadalom egyre komolyabb környezeteinket fejleszti: előbb a kommunikáció, a média, és a szórakozás világát, napjainkban már az üzlet, képzés, közlekedés, egészségügy, kormányzás stb. ugyancsak digitális platformon zajlik. „Ezen rendszerek összetettsége és sebességigénye elképzelhetetlen az 5G nélkül. Életszínvonalunk megtartásának és fejlesztésének alapvető infrastruktúrája” – hívta fel a figyelmet a modern műszaki megoldás jelentőségére a felfedező.

Az életünk egyre szervesebb részévé váló 5G-technológia legkorszerűbb ipari, egészségügyi és társadalmi alkalmazásai területeit és virtuális kínai látogatás keretében mutatta be a Huawei Technologies Hungary Budapesten.

Májműtét 50 km távolságból – most még állatokon

Az 5G nagy sávszélessége és alacsony késleltetése új távlatokat nyit meg jó néhány iparágban és szektorban, köztük az orvoslásban is. A távoli egészségügyi konzultáció, az elsősegélynyújtás, a műtéti útmutatás, de akár az operáció is megoldható úgy, hogy az orvos nem tartózkodik a helyszínen.

Idén januárban a Fujian Unicom, a Huawei, a Fujian Meng Chao Hepatobiliaris Kórház és a Suzhou Kangduo robot szövetségben hajtották végre az első állaton elvégzett májműtétet 50 kilométer távolságból. Az operáció esetén aprólékos és precíz mozdulatokkal 0,2 mm vastag ereket vágtak keresztül egy alig 0,025 mm mozgású szikével. A műtétet 4K-s kamerák közvetítették, 120 Mbps sávszélesség mellett mindössze 5 ezredmásodperces késleltetéssel.

Pekingben már sikeresen üzemel az 5G távorvoslási és elsősegélynyújtási projektje. A Települési Egészségügyi Bizottság által elindított szolgáltatás négy nagy szolgáltatási területet fed le, melynek része a helyszíni távoli elsősegélynyújtás, a távfelügyelet szállítás közben, a kórházi betegek állapotának értékelése és diagnózisa, ezenkívül távműtéti útmutatás. Az orvosi és sürgősségi betegellátási követelményeknek célszerű 5G-hálózatot a China Unicom építette ki a települési Expo Parkban, a park közelében található nagy kórházakban, emellett a parktól a kórházakig vezető főutak mentén. Ha a modell hosszútávon is beválik, a módszert más tartományokra is kiterjesztik.

5G – a bányászat jövője

A kínai Henan tartományban a világon elsőként indítottak be egy teljesen emberek nélküli bányát, a Yuehui cég távvezérlő rendszerét három évvel ezelőtt fejlesztették ki, de csak most, az 5G-hálózat kiépítését követően helyezték üzembe. Az 5G biztosítja a bányagépek, példaként a kotrógépek táv- és automata irányítását akár 1000 km távolságból is drasztikusan lecsökkentve ezzel az emberi sérülések veszélyét. Pillanatnyilag egy központi állomás, több mint 30 gépkocsiból álló gépjárműpark, három kotrógép és egy fúró dolgozik a bányában. Minden kotrógéphez és fúróberendezéshez három kamera tartozik, ami élőben, HD minőségben közvetíti a képet és a hangot az operátoroknak.

Szórakozás 4K-ban és 8K-ban

Dél-Korea világelső az 5G elterjesztésében. és a felhasználók számában. Mindössze 69 nap alatt egymillió felhasználót kapcsoltak rá az 5G-re, ehhez a 4G korszakában még 150 nap kellett. Most a kiterjesztett- és a virtuális valóság, illetve a sport adja az 5G-szolgáltatások legnagyobb részét. A szélsebes terjedésben nagy funkciója van felülmúlhatatlan minőségű 5G-hálózat mellett a fogyasztóknak rendelkezésre álló számtalan remek tartalomnak is.

Az 5G sikeresen alkalmazható alternatíva 4K-s TV adások helyettesítésére, amellett képes száloptikás kábel minőségben 8K felbontású tartalmakat továbbítani mulattató, vagy sporteseményekről. Nagy-Britannia mellett Kínában a planéta talán legnagyobb nézettségű történését, a Kínai Tavaszi Fesztivált közvetítették több millió embernek, fontos költségeket megtakarítva ezzel. Az élő eseményeken használt közvetítőkocsik mert óriási energiafogyasztásuk mellett alaposan drágák is, miközben az 5G-s megoldáshoz csak egy átjátszót magába foglaló hátizsákra van szükség. Egyedüli költségként az adatok továbbításának díját kell megfizetni.

A digitális fejlődés nem visszafordítható

A digitális társadalom fejlődése nem visszafordítható, ha mindent összevetve történne az emberiség látná a kárát. A digitális kultúra mert az a rendszer, amely biztosítja a csakhamar a Föld népességének kétharmadának otthont adó települések és a települési élet üzemelését. A működésüket digitális alapokra helyező közszolgáltatások és iparágak jövője – kezdve az oktatástól a közlekedésen keresztül az az egészségügyig elképzelhetetlen az 5G nélkül a szélsebes információ iránti igény folytán – nyomatékosította a felfedező.

Dr. Rab Árpád a sajtókonferencián betekintést adott az információs társadalom működésébe, a digitális kultúra és az infokommunikációs berendezések precíz szerepére társadalmunkban. Kitért arra, hogyan funkcionál a technológiai evolúció, milyen sikereket ért el az ember, és milyen kihívások előtt állunk? Milyen eszközrendszer nyújt támogatást megtartani aktuális életszínvonalunkat, és milyen szerepet játszik ebben a mindenhol jelenlévő modern műszaki megoldás?

Dr. Rab Árpád, a fővárosi Corvinus Egyetem docense, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem akadémiai főmunkatársa. Húsz éve kutatja a digitális kultúrát, fő kiterjedése az infokommunikációs kellékek társadalomra gyakorolt hatása. Tíz évig a fővárosi Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem intézetvezetője volt, évekig dolgozott az internacionális UNESCO szakértőjeként. Kutatásai esetén a digitális kultúra társadalomformáló erejét, életminőségváltoztató hatásait vizsgálja, jó néhány kísérleti fejlesztésben és gyakorlati projektben volt ott.