Megtalálták a Föld legnagyobb növényét Ausztrália nyugati partjainál

Tudósok felfedezték a Föld eddig ismert legnagyobb növényét, egy nagyjából 4500 éves tengeri füvet, mely csaknem kétszáz négyzetkilométeren terül le Ausztrália nyugati partjainál, a tenger fenekén.

Úgy 4500 éve egyetlen mag befészkelte magát egy jó adottságú helyre valahol a mai Shark-öbölben, Ausztrália nyugati partjainál. A magból az emberi jelenlét hiányában bizonyos fokig zökkenőmentesen akkora növény hajtott ki, amely ma nagyjából 200 négyzetkilométernyi tengerfenéken terülhet el – írta a The Guardian online kiadása.

A Posidonia australis faj – más néven szálas gömbfű vagy szalagfű – gyakori növény Ausztrália déli partjai mentén. Mikor is ellenben a tudósok az öböl tengerifű-szálainak genetikai különbségeit kezdték felderíteni, retélyre akadtak.

A tudósok nagyjából 18 ezer genetikai jelzőanyagot (markert) vizsgáltak meg a faj változatai után kutatva, hogy egy helyreállítási projektben felhasználható példányokat válasszanak ki – mondta Jane Edgeloe, a Nyugat-ausztráliai Egyetem (UWA) felfedező hallgatója.

Ehelyett azt találták meg, hogy ugyanaz a növény burjánzott szerteszét úgynevezett gyöktörzsei hozzájárulásával, amelyekkel a gyep terjed a talajon. „Úgy tűnik, a létező kétszáz négyzetkilométeres szalagfűmező egyetlen, kolóniát képező csemetéből terjedt szét” – mondta a tudós.

Ez az egyetlen növény most is terül tovább, mint egy rét, míg élőhelyet nyújt teknősöknek, delfineknek, dugongoknak, rákoknak, halaknak.

A szalagfű gyöktörzsei minden évben akár 35 centiméterre is megnőhetnek. Ennek alapján az amerikai akadémiai akadémia lapjánban (PNAS) megjelent tanulmány szerzői úgy becsülték, legalább 4500 évre lehetett szüksége a óriási növénynek, hogy ekkora területet elborítson.

A növény hatalmas, sűrű mezőket formált ki, melyek egyes helyeken minden irányban akkora területet foglalnak el, ameddig a szem ellát. Szalagjai néhol csak tíz centiméteresek, máshol akár egyméteresek is lehetnek.

A növény azért is jellegzetes, mert megtalálta a módját, hogy fennmaradjon a Shark-öböl helyenként kétszeres sótartalmú vizeiben. Az öböl vízmhőmérséklete 15 és akár 30 Celsius-fokos is lehet.

Fennmaradása a tudósok alapján azzal függhetett össze, hogy a növény mindkét felmenőjének minden kromoszómáját megőrizte, ami „vele született” genetikai változatosságot jelent.

„Helyébe, hogy génjei felét az egyik, a másik felét a másik felmenőjétől kapta volna, a növény az összeset megtartotta” – indokolta Elizabeth Sinclair, a tanulmány társszerzője.

A Shark-öböl szalagfűjének mérete nagyjából 200 négyzetkilométer (20 ezer hektár), mindent összevetve jóval nagyobb, mint a Föld leghatalmasabb növényeként emlegetett, 43 hektár kiterjedésű, Utah állambeli nyárfa.

mti