Napelemes gépjárműt és elektromos motort fejlesztettek ki a Neumann János Felsőfokú intézményben

Napelemes gépkocsit és egy elektromos motort fejlesztettek ki menetképesre a kecskeméti Neumann János Egyetem Modernizált Járművek és Anyagok Tanszékén – tájékoztatta az egyetem a sajtó képviselőit.

Mint írják, a kecskeméti Neumann János Egyetem Modernizált Járművek és Anyagok Tanszékén világszínvonalú kutatásfejlesztés folyik a hidrogén és a napelem hajtású járművek kialakításában.

A tudósok úgy vélik, nem megoldhatatlan már a közeljövőben sem a fosszilis tüzelőanyagok (benzin, dízel) helyettesítése. „Hármas gondolkodásban lehet a megoldás: a napenergia felhasználása a napelemekkel, aksi a tároláshoz és a hidrogén”, melyet a kutatások alapján lehet cseppfolyósítani és a benzinkutakon akár ezután üzemanyagként használni, ezáltal a hidrogénből akkor is lehet előállítani és hasznosítani az energiát, ha nincs napsütés. – írták a közleményben.

A kutatásban két járművet is menetképesre fejlesztettek, egy elektromos motort és egy napelemes gépkocsit, az utóbbit útnak is indították az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol az elképzelések alapján nagyszámú tárlaton, workshopon vesz ezt követően részt – olvasható a közleményben.

Az egyetem fejlesztőcsapata 2023-ban a legkorszerűbb fejlesztésű, hidrogénhajtású járművét szeretné bemutatni a Dubajban megrendezendő Átfogó Klímacsúcson (COP28) – közölték.

mti