Napelemparkkal biztosítja energiaellátását az erdélyi Brassó

Harmincöt hektáron épít napelemparkot a közintézmények és közterek energiaellátásának biztosításához az erdélyi Brassó önkormányzata – jelentette Allen Coliban polgármester.

A romániai nagyváros elöljárója a közösségi oldalán számolt be, hogy az önkormányzat megnyerte az erre a célra igényelt 40 millió lejes (3,12 milliárd forint) európai uniós segédkezést. „Brassó maga állítja elő, ingyen, a saját zöld energiáját” – hangoztatta.

A bejegyzés alapján a Méhkertek (Stupini) külvárosban tervezett napelempark a középületek áramellátásához és a közvilágításhoz létfontosságú energia 90 százalékát tud biztosítani. Az iskolák, óvodák, napközik, kulturális intézmények is innen kapják a villanyáramot, de a közeli brassópojánai sípályák működtetéséhez létfontosságú műhavat is ezzel állítják elő.

Allen Coliban hívta fel a figyelmet: 2021 szeptemberében Brassó vállalta, hogy tíz év alatt 55 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását, és 2050-re klímasemleges várossá válik.

A most bejelentett 108 millió lej (8,4 milliárd forint) értékű beruházás finanszírozásának 45 százalékát biztosítja az unió, 55 százalékát az önkormányzat állja. A 35 hektáros szektorban 30 770 napelemet szerelnek fel.

mti