Nyaljuk az eperfagyit

klimatippek.hu Az eperfagyi recept, eperdarabok - illusztrációA nagy meleg, a tikkasztó hőség szinte automatikusan kiált, hogy „Hé, ember! Nyaljál egy kis fagylatot!” Állunk is a sorban rendületlenül, fizetjük a gombócokat és nyal az egész család. Amikor aztán a hőség már olyan nagy, hogy még kimozdulni sincs kedvünk, akkor elővesszük a mélyhűtött termékeket és otthon élvezzük az ízeket. Már ameddig tart, mert nem biztos, hogy anyukának vagy apukának lesz ideje még szombaton felmérni a szünnapos vasárnapi fagyi adagot. Amikor aztán kifogyunk a kész termékek sorából, akkor jön a kérdés: „Anya te miért nem tudsz fagylaltot csinálni?” Miután anya meglehetősen hosszú és kimerítő körmondatokban felvilágosította csemetéjét a fagyikészítés nehézségeiről, akkor toppan be apa és határozottan hangon közli: „Majd én készítek!”

Nos, hogy apa ne okozzon csalódást, megtartsa tekintélyét, blogunk bejegyzésében megosztunk egy fagyi receptet, melyet a műkedvelők otthoni körülmények között is könnyedén elkészíthetnek. Fel kell hívjam azonban a figyelmet arra a tényre is, hogy bár a fagyikészítő gép fontos kellék lehet, a recept elkészíthető e szerkezet nélkül is.

Az egyértelműség kedvéért megjegyzem, hogy a fagyikészítés sem igényel jelentősebb szaktudást vagy felkészültséget, nehézségi foka a zsíroskenyér és a sárgabaracktorta elkészítése között valahol félúton lehet.

Tekintve, hogy a meleg mellett most az epernek éljük szezonját, ezért az eperfagyi recept kerül megosztásra Kedves Olvasóinkkal.

Eperfagyi recept

klimatippek.hu Az eperfagyi recept, a kész fagylalt

Hozzávalók:

10-20 db közepes nagyságú eper
10 dkg kristálycukor
3 tojás sárgája
250 ml tej
500 ml tejszín
1 tk vanília-kivonat
1 tk kukoricaliszt

  1. Mossuk meg az epret, majd vágjuk apró darabokra. Egy tálban adjuk hozzá a cukor felét (5 dkg) és jól pépesítsük össze. Ezután a hűtőben fagyasszuk le.
  2. A tojásból csak a sárgájára lesz szükségünk. Ezt a maradék cukorral, valamint a liszttel keverjük ki simára.
  3. A tejet alaposan felmelegítve (de nem forralva!) öntsük ár a cukros tojássárgájára és keverjük jól össze, majd töltsük vissza a melegítő edénybe és gyakori kevergetés mellett melegítsük (de ne forraljuk!) tovább. Pár perc elteltével a keverék a pudinghoz hasonlóan elkezd sűrűsödni, ekkor vegyük le a gázról és hagyjuk kihűlni.
  4. Miután a keverék teljesen kihűlt öntsük át egy előhűtött tálba és tegyük a jégszekrénybe legalább három órára, de még jobb, ha hosszabb időre.
  5. Miután a krém alaposan lehűlt, verjük fel közepes keménységűre a tejszínt. Ezután keverjük össze a tejszínhabot, a krémet és a vanília-kivonatot.
  6. A kész krémet és a gyümölcsöt a fagylaltkészítő gépben keverjük készre. Ennek hiányában a mélyhűtőben tárolt keveréket kb. tíz percenként alaposan átkeverjük, ameddig csak el nem érjük a kívánt állagot. Ugyancsak megoldás lehet a szinte teljesen lefagyasztott keverék ledarálása vagy turmixolása, amennyiben más lehetőségünk nincsen. Kicsit körülményesebb a jégdarabok közé helyezett vékonyfalú edényben folyamatosan kevergetni a masszát egészen a megfelelő keménység eléréséig, de az eredmény így is kiváló lehet.

A kész fagylaltot tároljuk fagyasztóban és tálaláskor tetszés szerint díszíthetjük! Remélhetőleg a végeredménnyel a család minden tagja elégedett lesz és apa tekintélye is megmarad. Hogy a mosogatás kire hárul, az már más kérdés…