Támogatja a koralltelepek regenerálódását a laboratóriumi virágállatok

Hatékony módszernek bizonyul a korallpopulációk regenerálódásának elősegítésére a laboratóriumban nevelt virágállatok betelepítése – állapították meg a Miami Egyetem kutatói, akik a Karib-tengeri térség egyik legnépesebb korallfajtája, az Acropora cervicornis telepeit vizsgálták tanulmányukban.

A Coral Reefs című folyóiratban közölt eredmények az egész világon segíthetik a koralltelepek hosszú távú túlélését, amire pillanatnyilag több tényező, egyebek közt a klímaváltozás és az óceánok szennyezettsége is fenyegetést jelent – olvasható az eurekalert. org akadémiai hírportálon.

„Tanulmányunk azt tanúsítja, hogy a ebben a pillanatban alkalmazott módszerek roppant módon hatékonyak” – mondta Stephanie Schopmeyer, az egyetem biológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok Florida és Puerto Rico heterogén területein vizsgálták meg, hogy mennyire hatékony az a két évvel ezelőtt megkezdett program, amelyiknek keretében korallszöveteket távolítottak el az egyes telepekről, új korallokat tenyésztettek ki laboratóriumi szituációk közt, ezután a virágállatok kis csoportjait betelepítették a zátonyokra. Az eredmények azt mutatják, hogy a „donorkolóniák” nem sérültek a beavatkozás okán, a betelepített virágállatok mindazonáltal ugyanúgy viselkednek, mint vadon élő társaik.

A Karib-tengeri térség egyik legnépesebb korallfajtája, az Acropora cervicornis populációja 90 százalékkal lecsökkent az 1980-as évek óta. A faj napjainkban már fenyegetettként megjelenik a veszélyeztetett fajokról szóló amerikai törvény alá tartozó állatok listáján.

A korallzátonyok nagyon sok jó szolgálatot tesznek az emberiségnek: otthonául szolgálnak a halaknak és védelmet nyújtanak olyan természeti veszélyek ellen, mint a hurrikánok. A koralltelepek regenerálódásának elősegítése így azért is releváns, mert nyújt támogatást megóvni a part menti területeket a viharok okozta hullámoktól és a tengerszint-emelkedéstől.

A Miami Egyetem Rescue-a-Reef (Ments meg egy zátonyt!) titulussal rendelkező programja révén a nagyközönség is részt vehet a laboratóriumban nevelt korallok betelepítésében.

mti