Tárolási kisokos – Mit és hol tartsunk a hűtőszekrényünkben?

Néha még a legnagyobb hűtőszekrény rakodótere is kicsinek tűnhet: a szezonális zöldségek és gyümölcsök, a nyári hőség átvészeléséhez nélkülözhetetlen frissítő italok sok helyet foglalnak. A hűtőszekrényünk átgondolatlan rendszerezése viszont nem kizárólagosan helyet pazarol. Magyarországon minden évben fejenként 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik, amely duplája az európai uniós átlagnak. Ennek közel felét – 33 kilogrammot – a feleslegesen megvásárolt produktumok és a tárolási hiba folytán megromló ennivalók teszik ki. Egy kis odafigyeléssel ellenben olyan rendszert alakíthatunk ki, amellyel a hűtőszekrényünk tartalma egyszerűen átlátható és a lehető legtovább tartósítható lesz.

Az táplálékok az ideális hőmérsékletű és páratartalmú környezetben őrzik meg a lehető leghosszabb ideig a frissességüket, az ízüket és a tápanyagtartalmukat. Mógor Tibor, a Samsung Electronics háztartási eszközökért felelős termékmenedzsere hangoztatta: „A Samsung 2012 óta már csak olyan hűtőszekrényeket készít, amelyek műszaki megoldásai gondoskodnak arról, hogy az ennivalók a lehető legtovább fogyaszthatók maradjanak. A Precise Chef Cooling modern műszaki megoldásnak betudhatóan példaként 0,5 ºC-nál is kisebb a hűtő hőingadozása, mivel az inverter kompresszor egyenletes szinten tartja a hőmérsékletet a hűtőtérben. Ha a frizsiderünk még nem büszkélkedhet ilyen megoldással, a rakterében mindössze kevés ponton uralkodik egyenletes hőmérséklet, így ajánlott figyelembe venni egy-két alapszabályt a különféle hűtési igényű ennivalók elhelyezésénél.”

Mi kerüljön a hűtő ajtajára?

Ha direkt hűtéses vagy nem inverter kompresszorral felszerelt hűtőnk van, akkor valószínűleg az ajtaja a berendezés egyik legmelegebb része, mindemellett a gyakori nyitogatás okán itt a legnagyobb a hőmérséklet-ingadozás is. Ennek köszönhetően soha ne itt tartsuk a tojást vagy tejtermékeket, merthogy ezen feltételek igencsak kedveznek a baktériumok elszaporodásának! A frizsider ajtaja ideális az eltérő szószok és gyümölcslevek tárolására.

Mit tároljunk a hűtő alsóbb részein?

A hűtő alsó részén van gyümölcs- és zöldségtartó fiók a hűtő egyik legmelegebb pontja, itt átlagosan 8 ºC körüli hőmérséklet uralkodhat. A Samsung az RS8000 hűtőszekrény ezen részén helyezte el a FlexZone frissentartó rekeszt, amely négy fokozatú, szabályozható hőmérséklete ideális a húsok tárolásához, az italok lehűtéséhez, a gyümölcsök és zöldségek frissen tartásához, emellett újabb ennivalók egyedi elvárásoknak megfelelő behelyezéséhez. Ezen rekeszek fölött látható a hűtő leghidegebb része, itt jellemzően 0-2 ºC közt alakulhat a hőmérséklet. Ez a rész alkalmas a nyers húsok, a tojás és az alacsonyabb hőmérsékletet igénylő ennivalók tárolására.

Mi kerüljön a hűtő felsőbb polcaira?

A régi típusú hűtőkben felfelé haladva a hőmérséklet növekedhet. A berendezés középső polcain többnyire 5 ºC körüli hőfokot mérhetünk, ez a rész ideális a tej, tejföl, joghurt tárolására. A felsőbb részekbe helyezzük azokat az ételeket, amelyeket nem kell már főzni, mindent összevetve a maradékokat, készételeket vagy az italokat! A hűtő legfelső polcain jellemzően hasonló hőmérséklet uralkodik, mint az ajtónál, mindent összevetve itt ajánlott tárolni azokat az ételeket, amelyeket főleg a túlmelegedés okán helyezünk hűtőbe, példaként a vajat, sajtokat.

Mit ne tegyünk a hűtőbe soha?

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a hűtőben minden ennivaló tovább megőrzi a frissességét. Vannak ellenben olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyeknek konkrétan árt a hűtött környezet. A paradicsom példaként túl hideg helyen elveszíti a zamatát, a burgonya és a vöröshagyma konkrétan a száraz, szellős helyet szereti, mindent összevetve a hűtő páratartalma csökkenti az eltarthatóságukat. A déli gyümölcsök, köztük a banán, érzékenyen reagálnak a hidegre: az alacsony hőmérséklet zavarja a gyümölcsök éréséért felelős enzimeket, mindent összevetve foltossá, íztelenné válnak a frizsiderben.