Tavaszi megújulás és friss levegő: nem mindegy, hogyan takarítunk és szellőztetünk

A jó idő beköszöntével mi magunk és a lakóhelyünk is modernebb lesz: ilyenkor jön el a nagytakarítás és a kisebb felújítások ideje, és végre kinyithatjuk az ablakokat is. A munkálatok közepette viszont simán beleeshetünk abba a hibába, hogy a friss levegő helyett kemikáliákkal és allergénekkel teli levegővel töltjük meg otthonunkat. Az LG szakértői most összegyűjtötték, mire tanácsos odafigyelnünk, ha gondtalanul akarjuk élvezni a tavaszi levegő frissességét otthonunkban is.

Ugyanakkor, hogy szellőztetéskor a legtöbb kültéri szennyezőanyag és allergén bejut az otthonunkba, az olyan mindennapi tevékenységeink, mint a főzés, a takarítás, a gyertyák vagy füstölők használata, a korszerű bútorok beszerzése, a festés mind hozzájárulhatnak a rossz beltéri levegőminőséghez. Mindez különösen problémás lehet, ha valamelyik családtagunk asztmában, allergiában, vagy valamilyen légúti megbetegedésben szenved. A következőkben részletezett öt szempontot figyelembe véve viszont a tavaszi megújulás igazán egészséges frissességet hozhat otthonunkba.

1. Takarítsunk okosan

A frissítő, tiszta illat, melyet a tavaszi nagytakarítás után érzünk a lakásunkban, nem feltétlenül olyan előnyös, mint azt hisszük: a tisztítószerek döntő része hiszen nagyszámú illékony szerves vegyületet juttat a levegőbe. A kockázat nagyságát jól mutatja, hogy norvég szakemberek alapján egyes takarítószerek rendszeres használata hosszú távon akár ugyanolyan káros is lehet a tüdőre, mint húsz éven át napi 10-20 cigaretta elszívása. Tanácsos így inkább megismerkednünk az olyan természetes tisztítószerekkel, mint az ecet, citromsav vagy a szódabikarbóna. Tanácsos ugyanakkor észben tartanunk azt is, hogy az olyan házimunkák, mint a portalanítás vagy a porszívózás, a kívánt céllal ellentétben akár még nagyobb kellemetlenséget is okozhatnak, mivel a folyamat esetén a nemkívánatos illékony anyagokat és port felverhetjük, egyes porszívókkal mindazonáltal akár vissza is juttathatjuk a légtérbe. Válasszunk így HEPA-szűrős porszívót, mivelhogy egy ilyen légszűrő gátolja, hogy az eltérő káros részecskék visszakerüljenek otthonunk levegőjébe takarítás közben.

2. Óvatosan a festékekkel és új bútorokkal

Egy felújított lakóhely látványa mellett kevesen gondolnak arra, hogy használati tárgyainkból és a burkolatokból is ártalmas vegyületek párologhatnak ki, akár éveken át. A bútorainkból példaként a ragasztó és festékanyagok illékony szerves vegyületei, a textíliákból ugyanakkor a gyártás alatt használt égésgátló, műanyaglágyító anyagok távoznak. Ugyancsak káros illékony szerves anyagok kerülhetnek a levegőbe a frissen festett falakból. Lakásfelújításkor tanácsos így az alacsony szervesoldószer-tartalmú termékeket előnyben részesíteni, a műanyagból és ragasztott faforgácslapokból készült bútorok helyett mindazonáltal, ha tehetjük, válasszunk tömörfa bútorokat. Beltéri munkálatok után kivétel nélkül ügyeljünk a gyakori és helyes szellőztetésre.

3. Szellőztessünk rendszeresen, de csak a kedvező időszakokban

Az alapos és rendszeres szellőztetéssel elkerülhetjük a mindennapi tevékenységeinkből származó légszennyező anyagok feldúsulását a beltéri levegőben. Nem mindegy ellenben, hogy mikor nyitjuk ki az ablakokat: forgalmasabb helyeken és nagyvárosokban, ahol a közlekedés a légszennyezettség fő okozója, inkább a hajnali órákban vagy reggel ajánlott szellőztetnünk. A légúti megbetegedésekben érintetteknek kívánatos a pollen- és időjárásjelentést is figyelembe venniük – mindent összevetve tudni fogják, mikor vannak a virágzások csúcsidőszakai, és elkerülhetik, hogy a kellemetlen tüneteket okozó részecskék túl nagy mennyiségben jussanak a légtérbe. Gond nélkül előfordulhat ellenben, hogy a szellőztetésre ideális napszakokban nem tartózkodunk otthon, emellett az is, hogy az allergiaszezon elején napokig, vagy akár hetekig magas a levegő pollenkoncentrációja. Ilyen esetekben tanácsos igénybe vennünk némi plusz segítséget is.

4. Használjunk légtisztítót

Ilyen esetekben, ráadásul lakásfelújítás, új bútor beszerzése vagy takarítás után jól jöhet egy első osztályú légtisztító berendezés vagy egy légkondicionálóval vegyített légtisztító. Az Európai Tüdő Alapítvány (European Lung Foundation, ELF) a beltéri levegőminőség javítására a szellőztetés mellett a légtisztító konstrukciók használatát ajánlja, ezek mivel kiszűrik a finom, apró porszemcséket és polleneket a levegőből. Az LG PuriCare légtisztítói akár a háztartási környezetben gyakran megjelenő ártalmas gázokat is képesek eltüntetni. A 360 -ban beszívott levegő egy olyan rendszeren megy át, amelyiknek a 6 szintű szűrője eltávolítja az eltérő típusú porokat és ártalmas gázokat. Hasonló szerepkört tölthet be egy légtisztító funkcióval ellátott légkondícionáló is, akárcsak az LG DUALCOOL & Pure készüléke. Az ilyen berendezés új légtisztító rendszere képes kiszűrni a levegőből az allergiát okozó részecskéket, példaként a poratkát az integrált UVnano LED fény ugyanakkor eltávolítja egyes baktériumok 99,9%-át a gépezet ventilátoraiból

5. Cseréljük le a légszűrőket

A tavasz hivatalos beköszöntével gondoljunk légkondicionálóink és másfajta légszűrővel ellátott berendezéseink megújulására is. Ha ezeket helyes rendszerességgel cseréljük, megakadályozhatjuk, hogy az olyan légszennyező anyagok, mint a por, az eltérő baktériumok és a poratka-ürülék lakóhelyünk levegőjében körbe-körbe keringjen. Amíg légkondicionálóinkat elegendő minden évben egyszer ellenőriztetni és kitisztíttatni, a jellemzően a porszívókban megtalálható HEPA-szűrőket 6 havonta, a redős légszűrő betéteket ugyanakkor 90 naponta javasolt cserélni. A klímaberendezések karbantartását a jótállási feltételekben előírtak alapján szakemberrel célravezető elvégeztetünk, akit ajánlott mielőbb felkeresnünk, mert közvetlenül a nyári hónapok előtt már nehéz olyan klímást találni, aki ne lenne betáblázva, és belátható időn belül el tudná végezni a munkát. Aki jót iparkodik magának, a karbantartást a garanciális idő lejárta után sem hanyagolja el, mivel mindent összevetve válik hozzáférhetővé a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, mitöbb a hosszú élettartam.