Tizenhét objektum energetikai korszerűsítését készíti elő a PTE

Több mint négyszázmillió forintos fejlesztési forrás támogatásával tizenhét épületének energetikai felújítását készíti elő a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – tájékoztatta az intézmény a sajtó képviselőit.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 421 millió forintos forrását kiviteli tervek elkészítésére és a kivitelezési közbeszerzési eljárások lefolytatására fordíthatja az intézmény – közölték.

Az nevelési és betegellátási célokat szolgáló pécsi és szekszárdi építmények – ezáltal példának okáért klinikai egységek, gimnáziumok – csaknem összese jobb energetikai besorolási osztályba kerülhet a korszerűsítéseknek hála, „kilenc ház tekintetében mindazonáltal BB-s energetikai besorolás, vagyis közel nulla energiaigény elérése valósulhat meg”. A PTE részére a projekt közép- és hosszú távon is tetemes megtakarítást idézhet elő, mivelhogy nyílászárókat cserélnének, napelemeket telepítenének, világítástechnikai, fűtési és a légtechnikai korszerűsítést hajtanának végre – írták.

A PTE „az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordít az energiatudatosságra, ennek betudhatóan ugyanakkor a Green Metric által végzett Zöld Egyetemi Világrangsorolásban 2021-ben az úrias 42. helyet érte el a PTE, a kezdeményezésben résztvevő 11 magyarországi egyetem közül ugyanakkor a legjobb pozícióban zárt” – olvasható a közleményben.

mti