Több fa ültetése növelheti a csapadékot Európában

Mezőgazdasági területek erdősítése átlagosan 7,6 százalékkal növelhetné meg a nyári esőket Európában – állapították meg a Zürichi Műszaki Egyetem Légkör- és Klímakutató Akadémiai Intézete és a Newcastle-i Egyetem kutatói statisztikai elemzések és modellezés révén.

A Nature Geoscience című akadémiai lapban bemutatott tanulmány alapján Európa-szerte kihelyezett csapadékmérők adatait vizsgálták, és azok alapján építették fel modelljeiket.

Korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy a klímaváltozás folytán Európa nagy részében csökkenhet az esőzések száma és mértéke a következő években. A korszerű kutatás készítői arra voltak kíváncsiak, mi történik Európában, ha nagyobb energiát fektetnek a fásításba – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Ahhoz, hogy többet megtudjanak az erdők növekedésének az időjárásra és konkrétan az eső volumenére kifejtett hatásáról, történelmi adatokat gyűjtöttek Európa eltérő helyszíneiről.

Ezt követően párosították az erdős területeken található esőmérők adatait közel azonos tulajdonságokkal bíró mezőgazdasági területekről származó adatokkal. Ezentúl statisztikai elemzést végeztek, és esőzési modelleket alkottak. Ezek hozzájárulásával azt kívánták kideríteni, milyen módon befolyásolható az esőzés, példának okáért a mezőgazdasági területek újraerdősítésével.

A szakemberek arra jutottak, hogy az erdős területekre több eső hullik, mint a mezőgazdasági területekre. Azt is megfigyelték, hogy az erdővé formált mezőgazdasági területek mind lokálisan, mind a távolabbi régiókban növelték a csapadék mennyiségét.

Ebből kiindulva a szakemberek alapján ha mezőgazdasági területeket Európa-szerte erdősítenének, akkor ez egész kontinensen több eső esne, még akkor is, ha tovább melegszik a bolygó. Számításaik alapján az európai erdők 20 százalékos növelésére van szükség ezen élmény eléréséhez – írja a BBC.

A tudósok nem tudják okvetlenül megmagyarázni, miért jut több eső az erdőkre, de úgy vélik, a fáknak a mozgó levegőre kifejtett hatásával lehet ez összefüggésben: lelassítják a légáramlatokat, ezzel több idő jut az eső kialakulására.

mti