Új, ipari méretű naperőműveknek készült invertert tárt a közönség elé a Huawei

Új, ipari naperőművek részére lett kifejlesztve invertert ismertetett a Huawei FusionSolar napelemes üzletága. A 215 kW-os masina Huawei transzformátor állomással is összekapcsolható és okos diagnosztikai kereséssel is ellátott. A Smart I-V görbe analízissel 14 féle nem érzékelhető hiba állapítható, vagy előzhető meg szimplán, amellyel a napelemes rendszer működése javítható és ezáltal az erőművek költségei csökkenthetők. A Huawei 215 kW-os invertere energiatároló rendszerrel is bővíthető és fantasztikus megoldás a METÁR tender kapcsán is, ráadásul a korszerű, nagyobb áram értékű panelekkel is kompatibilis.

A jövőre tervezve

A Huawei Technologies legmodernebb invertere, a SUN200-215KTL-H0 kompatibilis a társaság aktuális napelemes termékeivel és felügyeleti FusionSolar szoftverével, azonfelül az elkövetkezendő időszakokban érkező, nagyobb teljesítményű (nagyobb feszültségű, vagy áram értékű) napelem panelekkel is. Így a 215 kW-os inverter ideális lehet az elkövetkezendő időszakokban épülő, vagy fejlesztendő naperőművek részére is. Ez a méret nyújtsa mivelhogy a legkedvezőbb fajlagos beruházási költséget.

Az inverter kilenc munkapontos kialakítású, munkapontonként 30 ampert tud kezelni, 99%-os hatásfokon üzemel és AC kábelekre szuperponált jellel kommunikál az erőmű transzformátor állomásaival. Ezenfelül az inverterhez olyan, a piacon sajátos okos napelemes megoldások is kapcsolódnak, akárcsak a Smart I-V görbe okos diagnosztika. A megoldással 14 féle hiba szélsebesen és szimplán megtalálható a rendszerben, mindent összevetve a termelési és működési, ellenőrzési és hibajavítási költségek minimálisra csökkenthetők.

Csökkenő fajlagos energiaköltség, magasabb hozam

Az aktuális trendek azt mutatják, hogy a következő években sokkal nagyobb amperitású és nagyobb feszültségű panelek érkeznek. A Huawei 215 kW-os inverterének különlegessége, hogy mindkét fizikai jellemzőjű napelemmel kompatibilis lesz. Az elkövetkezendő években a nyertes METÁR pályázatok megvalósításának határidejéig létesülő erőművek a nagyobb paneleknek betudhatóan ugyanakkora teljesítményt kevesebb napelemmel tudnak megtermelni. Ehhez kevesebb tartószerkezet elengedhetetlen, optimálisabb a kábelfelhasználás, vagyis a napelemek fejlődésével csökkennek a költségek – mint az élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltség (LCOE) – és magasabb hozam válik hozzáférhetővé az okos karbantartásnak és üzemeltetésnek hála.

A Huawei saját transzformátorállomása szimplán hozzáilleszthető a Huawei okos napelemes inverterekhez. A transzformátorállomás állandóan kommunikál a rendszerrel, valamint büszkélkedhet olyan digitális tulajdonságokkal, amik egyedülállóvá teszik a piacon: gyűjti a transzformátorállomás jelzéseit, távolról vezérelhető, továbbá az eltérő állapotjelzései és működése ugyanazon a felületen érzékelhető, mint az inverteré. Ez egyszerűbbé és olcsóbbá teszi a monitorozást, az üzemeltetést, gond nélkül nyomon követhetők a karbantartások és a hibakeresés. Ugyanakkor segíti az akkumulátoros energiatárolót is, amit akár a későbbiekben csatlakoztatnak az erőműhöz.

Huawei Smart I-V görbe analízise nagy segítséget nyújt a napelemes rendszerek üzemeltetésében. Az első bekapcsolást követően, vagy a működés esetén bármikor (példának okáért egy nagyobb vihar után) lefuttatott elemzéssel villámgyorsan, eredményesen és precízen megtalálhatók a rendszer hibái egy mindössze egy-két perces ellenőrzés esetén, helyszíni kiszállás nélkül. Egy 100 MW-os erőművet kb. 10 perc alatt elemez ki a számítógépes program. A 14 féle hibaüzenet közt megtalálható a sérült napelem, az árnyékhatás, vagy a nem testhezálló kábeles csatlakozás.

A nem kizárólag a helyszínről, hanem akár távolról is végezhető diagnosztikához nincs szükség az egész naperőmű manuálius mérőműszeres átvizsgálására, mindössze egy notebookra, amelyen a FusionSolar monitoring portálon lefuttatott Smart I-V görbe elemzés tűpontosan meghatározza a hiba helyét, mindent összevetve drasztikusan lecsökkentve a javítási költségeket és növelve az erőmű termelésének hatékonyságát.

A 215 kW-os inverter és a Huawei transzformátor állomás a Smart IV görbe diagnosztikával közösen alkalmazható a nyertes METÁR pályázatokkal az elkövetkezendő időszakokban megvalósuló tenderek kivitelezésénél, melyben a Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának szakértői csapata segítséget kínál.

Segítség a rendszer tervezésben

„Ügyfeleinknek a METÁR tenderen elérhető nagyobb erőmű kategóriában, akár 20 MW-os, közvetlenül a közüzemi hálózatra csatlakozó naperőművek egyenáramú és váltóáramú villamossági méretezésben, ezenkívül berendezés implementációban, tervezésben, string optimalizálásban, emellett a fix és napkövetős tartószerkezetek összehangolásában tudunk gyártói segítséget nyújtani a beruházóknak” – mondta Szabó Róbert, a Huawei Technologies Hungary megoldásmenedzsere. A mester kiemelte: ezekhez már most elérhető a Huawei áltál szállított 215 kW-os inverter, a transzformátor állomás, továbbá az energiatároló rendszer is.

A társaság az úgynevezett SDS (Smart DC System) napkövetős tartószerkezetek összehangolásában is nyújt támogatást, amik lekövetik a nap útját, ennek precíz beállítását, mozgásának optimalizálást maga az inverter végzi.