Új naperőmű segíti a Ford ambiciózus fenntarthatósági célkitűzésének teljesítését

A Ford már a jövőre készül: a társaság új naperőművet épített a spanyolországi Valenciában funkcionáló Almussafes üzemegységében. Mint ismeretes, a Ford vállalta, hogy 2035-re minden Európában forgalmazott gépjárműje nulla károsanyag-kibocsátással funkcionál ezután, amiképpen európai létesítményei és beszállítói is. A társaság legutóbbi kezdeményezése, a 2022 végén üzembe helyezett naperőmű azt igazolja, hogy a Ford örökösen dolgozik e cél elérésén.

A spanyol gyárban felállított, a Nap energiáját villamos árammá formáló napelemek annyi elektromosságot termelnek, ami képes lenne fedezni 1400 átlagos háztartás éves energiaszükségletét1. Az aktuális, 4641 megawattórás kapacitás már idén nyári hónapokban újabb 3762 megawattórával fog bővülni, ami újabb 1100 átlagos háztartást lenne képes ellátni árammal. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy e napelemek révén a Valencia üzem már idén is érzékelhető mértékben tehermentesíti az országos elektromos hálózatot.

A Ford azt tervezi, hogy a következő években újabb naperőműveket telepít olyan területeken, amelyek nem szükségesek a termeléshez, és ezzel 2024-re az üzem saját energia-előállító kapacitása a csúcsidőszakban megközelíti ezután a 10 megawattot. Ugyanakkor azt is vizsgálják, hogy később a házak tetején is elhelyezhetnek-e újabb napelemeket.

„Manapság mindannyian mindinkább felismerjük a megújuló energiaforrások fontosságát. A Ford kitartóan dolgozik a tisztán elektromos jövő megvalósításán és a gyártás karbonsemlegessé alakításán, és ebben rengeteget számítanak az olyan kezdeményezések, mint ez a jelenlegi, amely kínálja, hogy a Valencia üzem maga állítson elő elektromos áramot,” nyilatkozta Stuart Southgate, a Ford Európa fenntarthatóságért, környezetvédelemért és biztonságtechnikáért felelős igazgatója.

A spanyolországi Almussafes üzemegység már 2022. január 1. óta mindössze megújuló forrásokból származik elektromos árammal funkcionál, és időközben a Ford minden európai gyártólétesítménye erre az útra lépett. A cég szakadatlan keresi a megoldásokat arra, hogyan növelhetné még tovább a megújuló energia arányát, arra törekedve, hogy 2035-re az egész teljes körű gyártási tevékenysége 100 százalékban karbonmentes úton előállított árammal működjön.