A Huawei felavatta Magyarország első ipari 5G magánhálózatát

A Huawei Technologies Európai Ellátó Centerének pátyi telephelyén elindult Magyarország első, valós termelési környezetben funkcionáló ipari 5G magánhálózata, amely a társaság gyártási-logisztikai folyamatait támogatja. A rendszert Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára mutatta be.

Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár közölte, hogy a kormány örömmel és nagy érdeklődéssel figyeli az 5G technológiára épülő megoldások fejlődését. Közölte még, hogy a magyarországi 5G modern műszaki megoldás felhasználásának mérföldköve az időszerű átadás, ahol ipari, logisztikai célokat szolgál ki a szélessávú adatkapcsolaton alapuló fejlesztés.

Kiemelte: kormány elkötelezett abban, hogy az 5G fejlesztések tekintélyes hányada Európán belül Magyarországon valósuljon meg, így valósította meg a győri Széchenyi István Felsőfokú intézményben a Digitális Fejlesztési Központot, és így dolgozik partnerségben több egyetemmel, mindent összevetve a fejlesztések mellett korrekt erőforrások is biztosítva lesznek.

A jövő a villámgyors és hatékony adatátvitellel, a digitalizációs modern műszaki megoldások felhasználásával valósulhat csak meg és ebben a kormány partnere minden olyan továbbfejlesztett nagyvállalatnak, amely fejlesztést és beruházást hoz Magyarországra- mutatott rá Solymár Károly Balázs. Kijelentette még: támogatják a kkv-kat is az 5G modern műszaki megoldás mielőbbi alkalmazásában.

Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója kijelentette: a társaság az egész világon úttörő szerepet játszik abban, hogy a jövőbe mutató mobilhálózati modern műszaki megoldás minél előbb elterjedhessen, és előnyeit a végfelhasználók és a kereskedelmi élet szereplői is kihasználhassák. Kijelentette még, jelentős boldogság számukra, hogy a Huawei eszközeinek felhasználásával alkották meg az ultramodern rendszert, amelyeknek nagyszámú eleme épp itt Magyarországon, a pátyi üzemben készült.

A Huawei Technologies Hungary információja alapján a pátyi létesítményben több ütemben megvalósuló, Ipar 4.0 alkalmazásokat támogató megoldással hatékonyabbak, biztonságosabbak és költséghatékonyabbak lesznek a termelési, raktározási és anyagmozgatási folyamatok.

A telephelyen már most az 5G-alapú logisztikai rendszerbe kapcsolt önvezető targoncák üzemelnek, amelyek emberi beavatkozás nélkül végzik a raktári műveleteket. A közeljövőben nagyszámú új technológiai megoldással bővül a rendszer. Az elképzelések alapján még 2021-ben kiterjesztett valósággal támogatott dinamikus gyártási folyamatokat, okos karbantartási és logisztikai optimalizálási alkalmazásokat vezetnek be.

A Huawei Technologies Európai Ellátó Centruma, amely a cég második legnagyobb ilyen létesítménye a világon, 2009-ben nyílt meg, több mint 50 országot látnak el Magyarországról a társaság termékeivel.

A Huawei Technologies a Föld legnagyobb infokommunikácós technológiai (ICT) megoldásszállítója és a második legnagyobb okostelefon gyártója. A társaság 2005-ben kezdte meg üzemelését Magyarországon és az elmúlt 15 évben 1,5 milliárd dollárt fektetett be és több mint 2400 munkahelyet valósított meg. Az elmúlt öt évben a társaság egész magyarországi beszerzéseinek összege elérte a 246 millió dollárt és 277 millió dollár adót fizetett be a költségvetésbe – írták a közleményben.

A Huawei Technologies Magyarország árbevétele 2019-ben 77 milliárd forint volt.

A Huawei 2020 októberében új K+F központot nyitott Budapesten, amely a mesterséges intelligencia, a képfeldolgozás, a streaming szolgáltatás és a nagyon nagyméretű elosztórendszerek területére összpontosít.

mti, Mónus Márton