A Lukoil-töltőállomásokra 18 új villámtöltőt telepít az Optimum Way

Együtt fejleszti magyarországi villámtöltő-hálózatát az Optimum Way és a hazai Lukoil-kutakat üzemeltető Normbenz Magyarország Kft. – közölték a vállalkozások sajtótájékoztatóján.

A két társaság közti stratégiai megállapodás értelmében az Optimum Way 2020 nyaráig két ütemben összesen 18 új elektromos autótöltőt létrehoz a Lukoil-töltőállomásokon, ugyanakkor átveszi a kúthálózaton már létező három villámtöltő üzemeltetését.

Az aktuális elképzelések alapján az idén ősszel 8 új villámtöltőt helyeznek üzembe, ezt követően a második ütemben, 2020 nyaráig újabb 10 töltőt telepítenek, mindent összevetve összesen 21 elektromos töltőpont lesz a Lukoil-kutakon.

A közleményben arra is kitérnek, hogy az Optimum Way töltői nemsokára naperőművi táplálással, 100 százalékban megújuló eredetű elektromos árammal fognak tölteni.

A villámtöltők telepítése töltőállomásonként 12-15 millió forintos beruházást igényel, vagyis a egész beruházás összege várhatóan 216 és 270 millió forint körül lesz.

A beruházást az elektromos gépjárműk terjedésével indokolták. A közleményben a Belügyminisztérium adataira hivatkozva ismertetik, hogy Magyarországon 2019 nyarára a zöld rendszámú járművek száma meghaladta a 13 ezret, 2019 végére mindazonáltal elérheti a 17 ezret is.

A Normbenz Magyarország Kft. érdekeltségébe Magyarországon hetvenhét és Szlovákiában tizennyolc Lukoil-töltőállomás tartozik. Az energetikai társaság működése 2015 óta stabilan nyereséges.

A társaság tavalyi árbevétele 88 milliárd forint volt, és várakozásuk alapján ez az összeg idén növekedni fog – közölték sajtótájékoztatóján.

A magyar tulajdonú Optimum Way Kft. az olasz Enel energiaipari társaság hazai partnereként prémium otthoni és jelentős hatékonyságú közösségi elektromosautó-töltőket forgalmaz. A társaság a napelemes rendszerek telepítésével és kapcsolódó szolgáltatásokkal munkálkodó Optimum Solar cégcsoport tagja.

mti