A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan konstruált műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az modernizált fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését – közölte a svájci élelmiszeripari társaság.

A Nestlé 2018-as vállalása alapján a felhasznált csomagolóanyagainak 100 százaléka újrahasznosítható vagy újrafelhasználható lesz 2025-re. A társaság ezt egészítette ki azzal, hogy 2025-ig egyharmadával csökkenti az újonnan előállított műanyagok felhasználását, összefog másokkal a körkörös gazdaság előmozdítására, ugyanakkor törekszik az óceánokban, tavakban és folyókban van műanyaghulladék felszámolására.

Az információ alapján a csomagolásnak kihangsúlyozott funkciója van az ennivalók minőségének megőrzésében és az élelmiszerbiztonság megteremtésében. Most az élelmiszerekkel érintkező műanyag csomagolást roppantul nehéz újrahasznosítani, mindemellett az újrahasznosítással előállított, kiváló színvonalú műanyagokból jelentősen szűk a kínálat. A kettős bonyodalom kiküszöbölésének elősegítése érdekében a Nestlé vállalja, hogy 2025-ig megközelítően két tonna, az élelmiszeripar igényeinek testhezálló, kiváló színvonalú újrahasznosított műanyagot vásárol, csaknem 1,5 milliárd svájci frank értékben.

Nagy kihívás a korszerű csomagolóanyagok-, újratöltőrendszerek- és újrahasznosítási megoldások fejlesztése is. A Nestlé csomagolástechnikai intézetében végzett belső kutatások mellett a társaság egy 250 millió svájci frankos, fenntartható csomagolási megoldásokat célzó kockázati tőkealapot csinál, hogy olyan startupokba fektessen be, amelyek kimondottan ezekre a területekre koncentrálnak.

A két indítvány kiegészíti a Nestlé ebben a pillanatban is futó kutatási, beszerzési és gyártási erőfeszítéseit, amelyek segédkezésével újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá teheti a csomagolásait, és hozzájárulhat ahhoz a kitűzött céljához, hogy 2050-re teljesen megszüntesse a nettó üvegházhatású gázkibocsátását – közölte a cég.

A közleményben kitértek arra, hogy Magyarországon is konstruálnak újfajta csomagolású termékeket, a szerencsi gyárban készülő NESQUIK All Natural kakaópor újrahasznosítható papírcsomagolásban kerül az európai piacokra.

A tájékoztatás alapján a több mint 150 éves élelmiszeripari cég a Föld 191 országban van jelen, Magyarországon csaknem 30 éve. Most a legnagyobb svájci befektető és munkáltató az országban, 100 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be és még mindig hosszú távú magyarországi jelenléttel tervez. Előző évben a Nestlé 20 milliárd forintos fejlesztést valósított meg a büki gyárban. A svájci társaság három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, azonkívül fővárosi centrumában több mint 2400 embert foglalkoztat.

A Nestlé Hungária beszállítóinak döntő része magyar vállalkozás, amelyek minden évben összesen 6,5 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlének – közölték.

mti