A tavalyi volt a legmelegebb év Magyarországon

Az 1901 óta vezetett mérések alapján 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon, a felmelegedés a teljes körű melegedésnél is nagyobb mértékű – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből.

A tavalyi év középhőmérséklete országos átlagban 11,99 Celsius-fok volt. Ez az 1981-2010-es normál értéket 1,66 fokkal múlja felül.

2018 módfelett enyhe januárral kezdődött, az év esetén csak a február és a március volt hidegebb a sokéves átlagnál.

Ezt meleg április és május követte. Amíg az első tavaszi napon mínusz 24,6 fokot rögzített az automata Sátorhelyen, a tavasz utolsó napján már 32,9 fok volt Sajópüspöki állomáson. Teljességében a 3. legmelegebb tavasz volt a tavalyi.

A nyári hónapok közül az augusztus került be a legforróbb augusztusok sorába, a 4. helyre, ősszel ugyanakkor októberben alakult jóval átlag felett a hőmérséklet.

Múlt évben nyári hónapokban három komoly hőségperiódus volt. A legtöbbször, 51 nap Fülöpházán haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot. 2018 legmagasabb hőmérsékletét Budakalászon rögzítették, július 29-én 36,6 fokot mértek. Teljességében a 7. legmelegebb nyár volt a tavalyi.

Az ősz is rekord közeli, 1901 óta a 2. legmelegebb ősz volt. Szeptember elején nyári meleg volt.

Ezzel közösen nemcsak meleget, hanem „zimankót” is hozott a tavalyi év. Február végén, március elején tíz napig tartott a nagy hideg: mínusz 9 fok körüli országos átlagos minimumhőmérséklettel.

A csapadékviszonyokat nézve a tavaszi hónapok változatos képet mutattak. Amíg a március csapadékosabb volt a szokásosnál, addig májusban, de leginkább áprilisban hangsúlyos volt a csapadékhiány. Március a 3. legcsapadékosabbnak, ameddig április a 6. legszárazabbnak bizonyult 1901 óta.

A nyári csapadék jellemzően szélsőséges időbeli és térbeli eloszlással érkezett. Heves esőzések esetén több településen, egy-egy napon a szokásos havi csapadék többszöröse hullott, ugyanakkor az északkeleti országrészben augusztusra már csapadékhiány alakult ki.

Október közepétől a hónap végéig egy száraz, átlag feletti csúcshőmérsékletű időszak következett. A szokásos októberi csapadék mindössze 40 százaléka hullott, pár napra koncentráltan. Október közepére határainkon túl, a Duna felső vízgyűjtő területén aszály alakult ki, ezáltal több szakaszon is rekord alacsony volt a vízállás a Dunán.

Az év utolsó hónapja az átlagosnál szárazabb volt, ezáltal teljességében átlag körüli: 589,9 milliméter csapadék hullott 2018-ban országos átlagban.

Külön kiemelték, hogy a 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. Magyarországon melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,23 fok, ami a mindenre kiterjedő melegedés trendjét némileg meghaladja – olvasható az elemzésben.

mti