Csaknem ötvenezer középfeszültségű oszlop vált madárbaráttá Magyarországon

Az elmúlt évtizedekben csaknem ötvenezer középfeszültségű oszlop vált madárbaráttá Magyarországon a Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) jóvoltából, emellett a cég munkatársai Békéscsabán egy gólyafészket is áthelyeztek annak érdekében, hogy a madarak biztonságosabb státuszok közt élhessenek a szféraban.

A cég információja alapján a fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket egy emelőkosaras daru hozzájárulásával sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni a szemben található, fészektartóval ellátott oszlopra.

A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra felkerült egy beszállásgátló szerkezet, ami gátolja, hogy a visszatérő madarak újra azt válasszák lakhelyül, mindent összevetve jó esély van arra, hogy a közeli oszlopra elhelyezett sértetlen fészket elfogadják ezután a kisvártatva érkező gólyák és a költési időszak nyugalomban telik számukra.

Az NKM Áramhálózati Kft. permanensen figyelemmel kíséri azt, hogy mely területeken, milyen módon tudja élhetőbbé tenni a madarak élőterületét. A tavalyi évben a Pusztaszeri Tájvédelmi körzetben példának okáért földkábelre cserélték a légvezeték egy részét, hogy megóvják a madarakat az áramütéstől. A földkábel telepítési eljárás esetén a mesterek figyelembe vették az élőhely adottságait és annak védelmét. A munka a termő- és altalaj elkülönítésével, a visszatöltés esetén mindazonáltal a talajrétegenként történő tömörítésével történt.

mti