Egyre több növény él a Mount Everest térségében

Mindinkább benépesítik a növények a Föld legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everestnek a térségét és a Himalája hegységet az Exeteri Egyetem új tanulmánya alapján.

A Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmányukban az angol tudósok műholdas adatokat tanulmányozva mérték az erdőhatár (a magányos fák felső határa) és a hóhatár (ahol az év minden napján hó fedi a területet) közt élő növények kiterjedését. Az amerikai űrkutatási hivatal Landsat műholdjai által 1993 ás 2018 közt alkotott felvételek alapján a hóhatár alatti vegetáció hangsúlyosan növekedett a tengerszint feletti 4150 és 6000 méter közti térségekben.

A heterogén magasságokban és helyszíneken eltérő mértékű a terjeszkedés, a legjelentősebbet az 5000-5500 méteres magasságban mutatták ki a tudósok – olvasható az egyetem közleményében.

A mesterek nem vizsgálták meg a változás okait, de felfedezéseik egybeesnek azzal a modellel, amely kimutatta, hogy a teljes körű felmelegedés hatására a Himalája térségében mindenhol mérséklődött azon területek kiterjedése, ahol túl alacsony a hőmérséklet a növényi élet részére.

Sok kutatás készült a jégolvadásról a Himalája térségében, köztük egy olyan, amelyik kimutatta, hogy a jégveszteség megkettőződött 2000 és 2016 közt. “Kardinális figyelemmel kísérni és megérteni a jégolvadást a nagy hegységrendszerekben, de a hóhatár alatti ökoszisztéma jóval nagyobb területet foglal el, mint az állandó hó és jég, és módfelett keveset tudunk erről az ökoszisztémáról, továbbá arról, hogy az miként hat a vízellátásra” – mondta Karen Anderson, az egyetem környezeti és fenntarthatósági intézetének felfedezője.

MTI