Hat megyeszékhelyre 60 új elektromos busz érkezik jövőre

Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre a Zöld Busz Programban, amely Győrben, Egerben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon és Szegeden áll ezt követően forgalomba – jelentették be sajtótájékoztatón, Budapesten.

A modern járműveket a megyeszékhelyek a programot koordináló Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. 8,6 milliárd forintos patronálásával szerezhetik be. Az ezt lehetővé tevő támogatási szerződést a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. konzorciumával kötötte meg a Humda Zrt. a rendezvényen.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára közölte: a klímavédelemmel kapcsolatban a kormány feladata a kiváltó okok „megfékezése” és a helyzethez való alkalmazkodás támogatása.

Magyarország célkitűzése, hogy 2030-ra villamosenergia-termelésének kilencven százaléka mentes legyen a szén-dioxid-kibocsátástól, és az ilyen formában előállított tiszta villamosenergiát a lehető legtöbb tartományban alkalmazza – mondta.

Rámutatott: a közlekedés az egyik óriási károsanyag-kibocsátó szektor, amely minden kibocsátás 20 százalékáért felel.

A helyi közlekedésében 2800-2900 buszt használnak, a Zöld Busz Program keretében jövőre 100, a következő években mindazonáltal 1100 buszt áhítanának lecserélni elektromos járműre – közölte Steiner Attila.

A Volánbusz Közlekedési Zrt. elnök-vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a társaság 2018 és 2021 közt 1700 új autóbuszt szerzett be, amit főként a helyközi viszonylatokban használ, és ezzel több tízezer tonna szén-dioxidtól mentesíti a környezetet.

A települési közlekedésben kötelezővé válik a „zöldhajtású” buszok használata. A Zöld Busz Programnak hála hat megyeszékhely 80 százalékos támogatással juthat hozzá 60 elektromos buszhoz 2022 esetén – közölte Pafféri Zoltán.

Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben mindazonáltal 6 tisztán elektromos autóbusz állhat forgalomba – mondta.

Az ugyancsak e program keretében beszerzett 40 busz már forgalomba állt, azok a budapesti nagyrendezvényeket szolgálták és szolgálják ki, januártól mindazonáltal a fővárosi agglomerációs közlekedésben állnak forgalomba – tette hozzá Pafféri Zoltán.

Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője közölte: cége feladata, hogy lehetővé tegye a Volánbusz flottájának környezetbarát fejlesztését CNG- és e-töltőállomások létrehozásával, üzemeltetésével.

Weingartner Balázs, a Humda Zrt. elnök-vezérigazgatója a társaság céljának nevezte egy olyan stratégia megalkotását, amely konkrétan a Volánbusz lehetőségeit maximalizálja.

A találkozón kiosztott sajtóanyag alapján a hat megyeszékhelyen túl Miskolcon 10, Pécsen 8, Veszprémben 5 elektromos autóbusz és a töltőinfrastruktúra, Szegeden mindazonáltal 4 önjáró trolibusz beszerzésére nyílik sansz 2022-ben. Ez összesen 127 környezetkímélő járművet jelent a magyarországi tömegközlekedésben a Zöld Busz Programnak betudhatóan, amely 18,37 milliárd forintos pártfogást nyújt a pályázó szolgáltatóknak.

mti, fotó: Kovács Attila