Költség-hatékony fűtés és hűtés az LG-től

Lakóparkokban, társasházakban vagy akár nagyobb családi házakban is költséghatékonyan kiépíthető és üzemeltethető az LG Electronics (LG) Magyarországon most bemutatott, Multi V 5 névre keresztelt rendszere, amely akár egyidejűleg képes a hűtési, fűtési és a használati melegvíz-előállítási feladatok ellátására, extrém külső hőmérsékletek mellett is. A gázszámlának és a kéményseprőknek örökre búcsút mondhatunk.

Az LG hazánkban is prezentálta változó hűtőközeg-áramú (VRF – Variable Refrigerant Flow) megoldásának legfrissebb generációját, a Multi V 5-öt. „Ez, az eddig főként irodaházakban, hotelekben, kereskedelmi központokban, élelmiszer-kereskedelmi láncokban alkalmazott berendezéstípus egyre népszerűbbnek számít a modern lakóparkok, társasházak építtetői közt, sőt, mind több családi háznál is ezzel oldják meg a hűtést, a fűtést és a használati melegvíz előállítását” – mondta Terjedelmes Sándor József, az LG Electronics Magyar Kft. légkondicionáló üzletágának kereskedelmi vezetője.

A Multi V 5 ténylegesen biztonságos hűtési és fűtési megoldást jelent: a gépezet akár 48 C fokos hőségben is képes hűtési feladatát ellátni, azonkívül -25 C fokos külső hőmérséklethatárig fűteni.

Búcsú a gázszámlától és a kéményseprőtől

Költséghatékonysági szempontból verhetetlen ez a megoldás, a tervezéstől és a beépítéstől kezdve egészen az üzemeltetésig és az energiaszámláig bezárólag. Nem kell mivelhogy külön – kazánt, vezérlő berendezéseket, füstgáz-elvezetést, fűtéscsöveket és fűtőtesteket magába foglaló – fűtési rendszert és külön hűtőrendszer(eke)t megtervezni, beépíteni. Nincs szükség gázterv-engedélyre és a gázfűtéshez elengedhetetlen adminisztrációs folyamatra sem, és természetesen a kéményépítés költsége is megspórolható. Ezek a költségelőnyök az üzemeltetés alatt is jelentkeznek, ugyanis csak egyetlen – mindemellett okos öndiagnosztikai megoldásokkal ellátott – rendszert kell karbantartani, és az időszakos kéményellenőrzés díja is elfelejthető.

Költség-hatékony fűtés és hűtés az LG-től, Multi V 5

Költség-hatékony fűtés és hűtés az LG-től, Multi V 5

Az energiaszámla is alacsonyabb lesz, mint ha külön gázfűtést és légkondicionáló berendezéseket üzemeltetnénk. Elég csak a Multi V 5 rendszer energetikai mutatóira gondolni: pl. fűtés esetén 10 kWh elektromos energiából akár 40 kWh hőenergiát képes előállítani. Mindezt összefoglalva elmondható, hogy ez a rendszer lényegében akár azonnali megtérülést is nyújthat. Újabb előnye ennek a megoldásnak, hogy – szemben a gáz-, fa-, pellet-, stb. fűtéssel -, nem jár lokális légszennyezéssel.

„Gyakran felmerül ellenérvként, hogy egy ilyen rendszer áramszünet esetén nem képes ellátni a feladatát. Ez jogos, ám ugyanez érvényes a gázfűtéses rendszerekre is, merthogy ott is szükség van áramra a keringető szivattyú és az irányítás működtetéséhez” – hívta fel a figyelmet az LG szakértője.

Természet ihlette technikai részletek, emelkedett tartósság

A Multi V 5 kivételes korszerű funkciója az a kettős érzékelő (Dual Sensing Control), amely a külső és a belső hőmérséklet mellett a páratartalmat is örökösen regisztrálja és ellenőrzi, mindent összevetve takarékosabban képes irányítani a hűtési, azonkívül fűtési folyamatot.

A gépezet Smart Load Control titulussal rendelkező rendszere képes arra, hogy vezérelje a kültéri egységben keringő hűtőközeg nyomásértékeit és hőmérsékletét, amivel – a páratartalomtól függően – 15-31% energiahatékonyság-növekedés válik hozzáférhetővé. A tipikus VRF-rendszerek általában számottevő ingadozással működve tartják a beállított beltéri hőmérsékletet, ami energiapazarló üzemet jelent. A Multi V 5 kettős érzékelőjének Comfort Cooling funkciója a kívánt belső hőmérséklet és az aktuális páratartalom monitorozása mellett üzemelteti az eszközt, ami maximalizálja a felhasználói kényelmet.

A Multi V 5 kültéri egység szívét jelentő inverter kompresszort kivételes teljesítmény, megbízhatóság, csendes üzemmód és tartósság jellemzi. A gépezet hosszú élettartamát szolgálja az LG rendhagyó korrózióvédelmi rendszere is.

A szerkezet kültéri egységének különlegessége a biomimetikus, azaz természet ihlette formájú ventilátorlapát. A Szöuli Nemzeti Egyetem mechanikai és repülőgépipari szakán elvégzett kutatások eredményét felhasználva a Multi V 5 tervezői a hosszúszárnyú, más néven púpos bálna uszonyának formájából merítettek inspirációt a korábbiaknál hatékonyabb kialakítású ventilátorlapátok megformálásához.