Lezárta az 1,6 milliárd forintos kutatási-fejlesztési projektet a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vezette konzorcium

A klímaváltozáshoz adaptálható, a száraz-kontinentális éghajlaton elterjeszthető növényfajok, fajták termeszthetőségét megalapozó, egyben a Pannon régió növényi genetikai állományának megőrzését és fenntartását szolgáló kutatás-fejlesztési projektet zárt le eredményesen a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vezette konzorcium – közölte a társaság a sajtó képviselőivel.

Ismertették, a k+f-projekt a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (GINOP), az EU 1,604 milliárd forintos vissza nem térítendő patronálásával alakult meg.

A projekttel speciális együttműködési hálózatot teremtettek a magyar agrár k+f szektorban, sőt még tucatnyi új, piacosítható készítmény, módszer, modern műszaki megoldás keletkezett, amelyek a következő években érik el árbevétel-növelő hatásukat a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt-nél – írták.

A több helyszínen zajló kutatásban a konzorciumvezető mellett a Debreceni Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Soproni Egyetem volt ott. A létrehozás több mint 4 éve alatt csaknem 160 tudós, szakértő és segítő személyzet, 22 kutatási téma mentén fejtette ki tevékenységét.

Tájékoztatásuk alapján a fejlesztéssel erősödött a hazai k+f infrastruktúra: tudáspark és kutatói törzsültetvény, a növények előnevelését szolgáló üvegházi infrastruktúra és gépészeti fejlesztések, kutatási célokat szolgáló öntözőhálózat épült ki, azonkívül vásároltak a kutatási célokat szolgáló gépeket, berendezéseket, mérési és laboratóriumi eszközöket.

mti